fbpx
25. veljače 2021.
Europski parlament

Ressler predstavio nacrt prioriteta proračuna

Kao izvjestitelj i glavni pregovarač Europskog parlamenta za proračun Europske unije za 2022. godinu, zastupnik Karlo Ressler predstavio je nacrt prioriteta proračuna u kojem će glavni cilj biti gospodarski i društveni oporavak, uz podršku malim i srednjim poduzetnicima, mladima te digitalna i zelena tranzicija. Podsjetimo, u siječnju ove godine zastupnik Ressler je postao najmlađi izvjestitelj za proračun u povijesti Europskog parlamenta, preuzevši jednu od najodgovornijih uloga koju je obnašao neki od hrvatskih zastupnika.

Političke smjernice za europski proračun za 2022. godinu, predstavljene u Odboru za proračune (BUDG), svojevrsni su prioritet Europskog parlamenta i upute Komisiji za izradu nacrta proračuna. Kao izvjestitelj, Ressler je odredio glavne prioritete proračuna koji mora biti proračun oporavka nakon gospodarskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Također, potrebno je osnažiti sve programe s kojima se uspješno može odgovoriti na gospodarsku i zdravstvenu krizu u kojoj se Europa trenutno nalazi. 

 

“Proračun se temelji na tri glavna stupa – potpori gospodarstvu kroz investicije i kreiranje zaposlenja, suočavanje s izazovima digitalne i zelene tranzicije te poboljšanje životnih prilika mladih generacija uz rješavanje strukturnih demografskih izazova. Važno je naglasiti da smjernice također osiguravaju uvjete za sigurnu i stabilnu okolinu, što se može ostvariti dodatnim ulaganjem u sigurnosnu infrastrukturu i europske agencije, daljnju integraciju Schengena te zaštitom prava svih europskih građana”, istaknuo je Ressler na sjednici Odbora. 

Nakon pregovora s drugim političkim grupacijama, usvajanje političkih smjernica očekuje se tijekom ožujka na nadležnom Odboru za proračune (BUDG), a uoči predstavljanja prvog nacrta proračuna od strane Europske komisije u lipnju 2021.