fbpx
21. listopad 2021.
Europski parlament

Ressler: Politika sprječavanja nezakonitih migracija nema alternativu

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o prisilnom udaljavanju s vanjskih europskih granica. Ova plenarna rasprava dolazi u jeku posljednjih izvještaja o postupanju graničnih policija u Grčkoj, Francuskoj i Hrvatskoj i intenzivne političke debate po pitanju ilegalnih migracija.

Zastupnik Ressler uvodno je istaknuo kao je sprječavanje ilegalnih migracija, jedne od najprofitabilnijih kriminalnih aktivnosti i sredstva podmuklog pritiska na Europu, iznimno zahtjevo. “Večeras počinjem s velikom zahvalom i priznanjem svim policajkama i policajcima, koji će i ove noći, po različitim terenima i vremenskim uvjetima, diljem europske granice, još jednom izaći u nepoznato i suzbijati organizirane mreže krijumčara ljudi. Istodobno je potpuno jasno: u uređenoj Europi nema mjesta nasilju nad migrantima, a svako pojedinačno kršenje ljudskih prava, osobito najranjivijih, je neprihvatljivo”, rekao je Ressler.

“Europsko pravo uspostavlja nedvosmislenu obvezu graničnih patrola, prevencije i odvraćanja, a Europski sud za ljudska prava potvrđuje da nema povrede kod neposrednog vraćanja prilikom pokušaja stihijskih ilegalnih prelazaka. Pod hitno nam treba zajednički europski dogovor, u kojem politika sprječavanja nezakonitih migracija nema nikakvu alternativu”, zaključio je Ressler.

Velika migracijska kriza i teroristički napadi ukazali su na potrebu jačanja vanjskih granica Europske unije. Kako bi osigurali snažniju i učinkovitiji migracijsku politiku utemeljenu na odgovornosti i solidarnosti država članica, Europska komisija još je u rujnu 2020. godine predložila novi Pakt za azil i migracije čijim bi donošenjem i implementiranjem Europa bila spremnija za upravljanje migracijama – i u redovnim okolnostima i u slučaju krize. Hrvatska je, također, uvela i nezavisni nadzor granične kontrole kao prva država članica u Europskoj uniji.