fbpx
04. ožujak 2020.
Europski parlament

Ressler: Ne nasjedajmo na licemjerno iskorištavanje migranata u geopolitičkim igrama

Nakon objave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o otvaranju granice prema Europi za migrante i izbjeglice koji se trenutno nalaze u Turskoj, situacija na grčko-turskoj granici se donekle primirila. Međutim, i dalje ostaje poprilično ozbiljna jer je sada sve izvjesnije da bi se nezakoniti migracijski pritisci prema Europi mogli intenzivirati kroz 2020.

Uoči današnjeg izvanrednog sastanka europskih ministara unutarnjih poslova u Bruxellesu, hrvatski član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Ressler ocijenio je da Europa mora odbaciti pokušaje ucjene, pritiska i iskorištavanje raseljenih osoba u geopolitičkim igrama.

Grčke vlasti su reagirale odlučno i pravovremeno, spriječivši pokušaje masovnih ilegalnih ulazaka – uglavnom migranata iz Afganistana i Pakistana – na teritorij Europske unije. To je iznimno važno i za Hrvatsku koja je proteklih mjeseci bila izložena velikom migracijskom, ali i političkom pritisku u Europskom parlamentu zbog zaštite hrvatske i europske granice

izjavio je Ressler

Zastupnik Ressler je istaknuo i kako ovo nije pitanje samo graničnih država članica nego cijele Europske unije i da će Hrvatska, kao predsjedavajuća država članica, to i danas sigurno istaknuti prilikom sastanka ministara unutarnjih poslova.

Europa ne može tolerirati pokušaje nezakonitih migracija i mora imati zajednički odgovor na trenutnu situaciju. Zaštita granice prvi je preduvjet bilo koje učinkovite politike migracije i azila. Ne smijemo popustiti pritiscima niti dopustiti nezakonite ulaske u Europu

zaključio je Ressler

Jučer su tursko-grčku granicu obišli predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, hrvatski premijer Andrej Plenković te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Prilikom posjeta istaknuta je puna podrška Grčkoj, uz najavu kako će se Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu angažirati uz dodatnu opremu i ljudske resurse. Grčka administracija predvođena premijerom Mitsotakisem već ranije je najavila da će za razliku od prijašnje lijeve Vlade štititi europsku granicu te da kroz 2020. planira povratak 10.000 migranata koji nemaju pravo na azil.