fbpx
30. siječanj 2020.
Europski parlament

Ressler: Migracije nisu pitanje samo jedne države članice

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu raspravljalo se o humanitarnoj situaciji djece migranata na grčkim otocima kako bi im se zajamčila zaštita, premještanje te spajanje samih obitelji. U sklopu rasprave zastupnik Karlo Ressler naglasio je kako teška humanitarna situacija na grčkim otocima - s nekoliko desetaka tisuća migranata u iznimno teškim životnim uvjetima - još jednom pokazuje koliko je Europska unija nespremna za suočavanje s migracijskim pritiskom.

Migracije se tiču svih članica Europske unije te iste moraju ostati visoko na dnevnom redu Europskog parlamenta i Europske komisije.

Grčka poduzima konkretne aktivnosti kako bi se poboljšala situacija te upravljanje migracijama, ali ovo nije pitanje koje se tiče samo jedne države članice. Jednako kao što niti pojačani nezakoniti migracijski pritisci na jedinoj kopnenoj ruti prema Europskoj uniji su pitanje jedne države članice

navodi zastupnik Ressler u raspravi

Prema dostupnim podacima agencije za izbjeglice Ujedinjenih naroda, kroz 2019. godinu na grčke je otoke pristiglo 59 726 migranata, uglavnom baziranih na otocima Lezbos, Kios i Samos, uz neposrednu blizinu turske obale.

Grčka se svakodnevno suočava sa sve većim priljevom migranata koji dolaze iz Turske. Otok Lezbos posebno je izložen migracijskom pritisku zbog udaljenosti od samo 12 kilometara od turske obale. Prenatrpanost u prihvatnim centrima dodatno pogoršava ovu humanitarnu situaciju, a u Moriji nalazi se gotovo 20 tisuća tražitelja azila, uz kapacitet od 2 840 ljudi.

Životni uvjeti migranata na grčkim otocima su potpuno neprihvatljivi. Nedopustivo je da tri desetljeća nakon UN-ove Konvencije o pravima djeteta svjedočimo ovakvoj humanitarnoj krizi u Europi. Moramo poštivati prava i dostojanstvo svih migranata, ali isto tako imamo i dužnost osigurati normalan život stanovnicima grčkih otoka, kao i sigurnost svim europskim građanima

zaključuje Karlo Ressler