fbpx
25. svibanj 2021.
Europski parlament

Ressler izabran za potpredsjednika Odbora za umjetnu inteligenciju

Hrvatski zastupnik Karlo Ressler danas je izabran za potpredsjednika Odbora za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu, posebnog odbora Europskog parlamenta osnovanog radi uspostave dugoročnog europskog plana u području umjetne inteligencije (AI), napredne tehnologije koja će sve brže mijenjati način rada, a time i geopolitičke i društvene odnose. 

Europsko i hrvatsko društvo nalazi se pred izazovom velikih promjena koje donose sustavi umjetne inteligencije. Moderne tehnologije donose mnoge prednosti, ali su i tehničke mogućnosti za narušavanje ljudskih prava veće nego ikada ranije. Europa ne smije dozvoliti izgradnju sustava društvenog bodovanja, provođenje masovnog nadzora, ugrožavanje demokratskog poretka ili manipulaciju najranjivijih naprednim tehnološkim alatima, što nažalost postaje distopijska stvarnost u dijelovima svijeta. 

Kao novoizabrani potpredsjednik posebnog parlamentarnog Odbora za umjetnu inteligenciju, zastupnik Ressler postaje i dio Predsjedništva Odbora s važnom ulogom u europskoj raspravi o digitalnoj transformaciji. „Pred nama je reguliranje umjetne inteligencije i napredne tehnologije, koja se već sada široko koristi – od primjene u zdravstvenoj dijagnostici i tretmanu, preko sustava prepoznavanja lica do automatiziranih vozila. Trebamo izbjeći nove digitalne rascjepe u razvoju i primjeni umjetne inteligencije koja nosi veliku dodanu vrijednost. Zato je ključno da kao društvo razumijemo njezin transformacijski potencijal, kao i vrijednost cijele hrvatske ICT industrije, koja već sada pokazuje da može biti motor hvatanja koraka s razvijenijim europskim državama“, istaknuo je Ressler.

„Hrvatska je uz Francusku i Njemačku jedan od osnivača European AI Foruma, Hrvatska je također među prvima u Europi po broju polaznika tečaja Elements of AI, a ovo imenovanje je još jedan u nizu signala koji potvrđuju spremnost Hrvatske da bude među vodećim zemljama EU kad je u pitanju razvoj i primjena umjetne inteligencije“, naglasio je Mislav Malenica, predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju – CroAI.

Kao glavni pregovarač Parlamenta za europski proračun i unutar Odbora za građanske slobode, Ressler se zalaže za snažnije financiranje razvoja umjetne inteligencije, uz očuvanje središnjeg položaja čovjeka u digitalnoj transformaciji, kao i sprječavanje pretjeranog reguliranja zbog narušavanja inovativnosti i konkurentnosti. Europska unija je od globalnih aktera prva započela s prijeko potrebnim, ali zahtjevnim procesom reguliranja umjetne inteligencije kada je Komisija u travnju predstavila prijedlog zakonodavnog okvira, o kojem će se sada pregovarati u Parlamentu i među državama članicama.