fbpx
05. listopad 2022.
Europski parlament

Ressler: Ishod rata u Ukrajini oblikovat će budućnost cijele Europe

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) govorio je na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na raspravi oko ruske eskalacije agresivnog rata protiv Ukrajine, prilikom koje su predsjednica Parlamenta Metsola, predsjednica Komisije von der Leyen i visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku Borrell istaknuli kako Rusija koristi energetiku kao oružje, uzrokujući ekonomske i socijalne poteškoće, uz odbacivanje fiktivnog referenduma u okupiranim dijelovima Ukrajine. Ruske prijetnje nuklearnim napadom i sabotaža plinovoda Sjeverni tok bili su u središtu parlamentarne rasprave, a zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su na snažan odgovor Europske unije i država članica na rusku eskalaciju rata. 

Prilikom plenarne rasprave zastupnik Ressler oštro je reagirao na izlaganje zastupnika Kolakušića, koji je plenarni govor iskoristio za relativizaciju ruske agresije nad Ukrajinom, što je posebno neshvatljivo budući da je i Hrvatska prije samo trideset godina bila žrtva slične agresije vojno nadmoćnijeg susjeda. 

“Uz brutalno kršenje međunarodnog poretka, otvorene prijetnje nuklearnim napadom, ruski režim počeo je i energetiku koristiti kao instrument rata protiv Europe, kao sredstvo političke i gospodarske ucjene. Suprotno onome što smo mogli čuti od zastupnika Kolakušića, povijest nam pokazuje da popuštanje ili razjedinjenost pred tiranijom i imperijalizmom neće pomoći. Upravo suprotno”, rekao je Ressler.

“Ishod rata u Ukrajini oblikovat će budućnost cijele Europe. Zato je ovo civilizacijski test za Europu. Zato je nužno zajedništvo i jedinstvo u podršci ukrajinskom narodu. Zato je nužan povratak temeljnim europskim politikama, politikama zdravog razuma, osobito u obrani, sigurnosti i energetici. Zato je to pitanje opstanka u novoj nemilosrdnoj eri globalne neizvjesnosti”, zaključio je zastupnik Ressler.