fbpx
12. veljače 2020.
Europski parlament

Ressler: Europa ne može ignorirati negativne demografske trendove

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu raspravljalo se o trenutno najvažnijoj temi u Europskoj uniji - sljedećem višegodišnjem financijskom okviru.

Današnja rasprava ujedno je i snažna poruka uoči izvanrednog sastanka Europskog vijeća 20. veljače da će Europski parlament imati zadnju riječ o sljedećem proračunu Europske unije i da neće prihvatiti bilo kakav dogovor država članica.

Kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP) za proračun Europske unije za 2021. godinu, prvu unutar novog Višegodišnjeg financijskog okvira, zastupnik Ressler naglasio je kako uspješnu i modernu Europu možemo postići jedino kroz snažnija ulaganja u poduzetništvo, istraživanje, razvoj, kao i mlade te njihovo obrazovanje. Nužno je osigurati kvalitetnu prilagodbu digitalnoj revoluciji i pripremiti se na ubrzanu utrku u primjeni novih tehnologija sa sve snažnijim globalnim konkurentima.

Sljedeći sedmogodišnji proračun mora nastaviti smanjivati ekonomske i društvene razlike između država članica, jer to je jedan od ključnih ciljeva upisan u samim temeljima Europske unije. To je i razlog zbog kojeg Ugovor o funkcioniranju EU izričito naglašava da se posebna pozornost poklanja regijama koje su izložene ozbiljnim demografskim poteškoćama i područjima zahvaćenima industrijskom tranzicijom

naglasio je zastupnik Ressler

Ne možemo ignorirati negativne demografske trendove koji ugrožavaju razvoj velikog dijela Europe, a osobito ruralnih sredina. Vrijeme je da proračun prepozna kako je radi kohezije i radi prave ravnopravnosti potrebno europskim instrumentima još snažnije podržati demografski ugrožene dijelove Europe

zaključio je Ressler

Višegodišnji financijski okvir odredit će način financiranja programa i projekata Europske unije u idućem sedmogodišnjem razdoblju. Na izvanrednom sastanku Europskoga vijeća 20. veljače u Bruxellesu očekuju se određeni pomaci u dogovoru između država članica Europske unije.