fbpx
13. travanj 2022.
Lokalne aktivnosti

Razvojni potencijal Osječko-baranjske županije

Zastupnik Karlo Ressler posjetio je Osječko-baranjsku županiju gdje je, u pratnji župana Ivana Anušića i gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, obišao projekte županije i grada koji su financirani europskim sredstvima, uz fokus na IT sektor po kojem Osijek postaje prepoznatljiv na nacionalnoj razini. 

Posjet je započeo sastankom u Osječko-baranjskoj županiji, na kojem su uz župana Anušića, sudjelovali i zamjenik župana Josip Miletić, pročelnica za investicije i razvojne projekte Gabrijela Ćurković, pročelnica za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović, ravnatelj županijske razvojne agencije Denis Ćosić, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin i gradska pročelnica za programe Europske unije Kornelija Mlinarević. Zastupnik je prilikom sastanka istaknuo kako je nakon osam godina članstva u Europskoj uniji potpuno jasno da su europske, nacionalne i lokalne teme isprepletene te da je nužno oko njih komunicirati i usklađivati se. “Imamo zajedničku odgovornost i dužnost koristiti sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju, a ovdje u Osječko-baranjskoj županiji, zahvaljujući rekordnim sredstvima koja su ispregovarana i koja su plod dugotrajnih i teških pregovora, može se nastaviti u pozitivnom smjeru u kojem se trenutno ide”, naglasio je Ressler

Nakon uvodnog sastanka, zastupnik je sa županom i zamjenikom gradonačelnika obišao gradilište Gospodarskog centra, projekta kroz koji će Osijek i Osječko-baranjska županija napokon dobiti prostor adekvatan sajmovanju i razvijanju gospodarskih aktivnost na istoku Hrvatske. 

U nastavku obilaska zastupnik Ressler je, u pratnji gradonačelnika Ivana Radića, obišao gradski projekt obnove komunalne infrastrukture stare jezgre u Tvrđi. Vrijednost projekta je 127 milijuna kuna, a predviđeni rok završetka radova je proljeće 2023. godine čime će se dodatno revitalizirati stara jezgra, uz veliki turistički potencijal. 

Posjet je zaključen sastancima s predstavnicima Osijek Software Cityja u gradskoj upravi, gdje je predsjednik Mihael Tomić upoznao zastupnika s djelatnostima, ali i izazovima s kojima se susreću Napomenuo je da se na fakultetima i u srednjim školama djeca animiraju kako bi se usmjerila upravo ka tom sektoru, čemu pomaže i činjenica da su se i plaće u IT sektoru izjednačile sa zagrebačkim. Po završetku posjeta zastupnik Ressler istaknuo je da je vidljivo da je Osječko-baranjska županija uistinu predvodnik kad je riječ o realizaciji projekata iz fondova EU te je napomenuo da je vidljiva promjena percepcije o Slavoniji u jednom pozitivnom razvojnom smjeru.