fbpx
23. srpanj 2020.
Europski parlament

Ravnomjerni razvoj preduvjet je Europe nove generacije

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) sudjelovao je na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o zaključcima Europskog vijeća oko novog dugogodišnjeg proračuna Europske unije i plana za oporavak od posljedica pandemije COVID-19. Nakon što je na povijesno dugom summitu Europske unije postignut dogovor, zastupnici su sudjelovali u raspravi s predsjednikom Vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen. Lideri država članica Europske unije postigli su dogovor o prijedlogu novog Višegodišnjeg financijskog okvira u iznosu 1 074 milijarde eura te planu oporavka Europske unije u iznosu od 750 milijardi eura, od čega je za Hrvatsku predviđeno oko 22 milijarde eura, dvostruko više nego u proteklih sedam godina.

Zastupnici će danas usvojiti Rezoluciju kojom se uoči pregovora o prijedlogu definira stajalište Europskog parlamenta budući da je, prema Ugovorima, potrebna i njegova suglasnost. Rezolucija pozdravlja dogovor Europskog vijeća oko Fonda oporavka kako bi se pokrenulo gospodarstvo, ali i ističe da je potrebno bez odgode započeti s pregovorima o prijedlogu Višegodišnjeg financijskog okvira. Ističe se i kako je konačni dogovor potrebno postići što ranije kako bi novi programi mogli započeti od 1. siječnja 2021.

“Za moju zemlju – Hrvatsku – konkretna solidarnost predstavlja veliku priliku za brži gospodarski oporavak i osnaživanje, uz digitalnu i zelenu transformaciju. Smanjivanje razlika preduvjet je Europe nove generacije”, naglasio je zastupnik Ressler, kao jedini hrvatski zastupnik koji je sudjelovao u plenarnoj raspravi.

Neke države, gospodarski sektori i generacije pogođeniji su nego ostali, i zato je ključno izbjeći produbljivanje društvenih i gospodarskih razlika. Zastupnik Ressler, kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP) za proračun Europske unije za 2021. godinu, u govoru je istaknuo važnost plana oporavka koji će zdravstvenu i gospodarsku krizu učiniti kraćom i bezbolnijom na europskoj razini.

“Europa nove generacije moguća je jedino još snažnijim ulaganjima u dokazano uspješne europske programe – istraživanje, obrazovanje i digitalnu Europu. Europski parlament, kao jedino izravno izabrano europsko tijelo, može u pregovorima nadograditi prijedlog snažnom europskom perspektivom. Zajedno moramo pokazati da je Europa spremna za povijesne korake kada je to najpotrebnije”, zaključio je Ressler.