fbpx
26. travanj 2023.
Europski parlament

Rasprava o zaštiti dječjih prava

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na sjednici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) Europskog parlamenta, na kojoj je s potpredsjednicom Europske komisije i povjerenicom za demokraciju i demografiju Dubravkom Šuicom, u okviru strukturiranog dijaloga, razmijenio mišljenja o zaštiti prava djece.

Zastupnik Ressler istaknuo je da su djeca danas izložena mnogim prijetnjama, kako u fizičkom svijetu, tako i u online prostoru. Pozdravio je dosadašnje napore Komisije te pozvao na daljnje jačanje okvira zaštite, uzimajući u obzir kako se gotovo polovina dječje populacije diljem svijeta, svake godine, susreće s nekim oblikom nasilja. 

Potpredsjednica Šuica istaknula je kako se Komisija posebno zalaže za zaštitu prava djece, u Europskoj uniji i globalno, te kako svi relevantni akteri zajedno moraju osigurati da se okvir, na ovom posebno važnom području, poštuje na svim razinama. Također, istaknula je posebno kompleksno stanje po dječja prava u Ukrajini te najavila nove inicijative. 

„Uspjeh Europe u zaštiti temeljnih prava u mnogočemu se može vrednovati kroz prizmu koliko smo uspješni u zaštiti najranjivijih – prvenstveno djece“, zaključio je Ressler

Uspostavljen Okvirnim sporazumom o odnosima između Europskog parlamenta i Europske komisije iz 2010., strukturirani dijalog ima za cilj pronaći zajedničko razumijevanje između Komisije i Parlamenta o radu Komisije.