fbpx
23. listopad 2020.
Europski parlament

Rasprava o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici na plenarnoj sjednici

Glavna tema plenarne sjednice Europskog parlamenta bila je nova Zajednička poljoprivredna politika koja će odrediti okvir razvoja europske poljoprivrede u desetljeću pred nama. Europska unija ima više od deset milijuna poljoprivrednih gospodarstava, a poljoprivredni sektor broji više od 22 milijuna radnika. Ključna rasprava o europskoj poljoprivrednoj politici dolazi u trenutku velikog pritiska na poljoprivrednike zbog pandemije COVID-19. 

Zastupnik Karlo Ressler je istaknuo kako je nužno daljnje ulaganje u ruralna područja i poljoprivredu, kao strateški sektor, modernizaciju proizvodnje hrane, a posebno u mlade poljoprivrednike kojih danas ima dvije tisuće više u odnosnu na 2018. godinu.

“Ključni cilj zajedničke poljoprivredne politike je očuvati obiteljska gospodarstva i potaknuti razvoj ruralnih sredina, a to je posebno relevantno za Slavoniju s enormnim potencijalom za razvoj. Poljoprivrednicima moramo omogućiti da se bave svojim poslom, osigurati jednostavnije poslovanje i smanjenje birokracije”, naglasio je Ressler.

Europska unija ima više od deset milijuna poljoprivrednih gospodarstava, a poljoprivredni sektor redovno broji 22 milijuna radnika. Zahvaljujući njima, Europska unija danas je jedan od vodećih svjetskih proizvođača i neto izvoznika poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Poljoprivrednici se danas susreću s dvostrukim izazovom u svom radu – proizvodnja hrane i istodobno očuvanje prirode i bioraznolikosti. 

“Poljoprivreda mora ostati strateški sektor i ne smije se popustiti nerealnim pretjerano zelenim zahtjevima koji poljoprivredu vide isključivo u kontekstu zaštite okoliša, a zanemaruju sve ostale gospodarske i društvene uloge koju poljoprivreda ima”, zaključio je Ressler.