fbpx
02. srpanj 2020.
Europski parlament

Rasprava o situaciji na Srednjosredozemnoj migrantskoj ruti

Ususret plenarne sjednice koja se održava od 17. do 19. lipnja, zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je u raspravi na sjednici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) oko situacije na Srednjosredozemnoj migrantskoj ruti.

Migranti i izbjeglice često se koriste Srednjosredozemnom rutom te kroz sjever Afrike pokušavaju prijeći Sredozemno more i ući unutar granica Europske unije. Na putu prema Europi migranti i izbjeglice prolaze Libiju što je unutar te zemlje razvilo mrežu za krijumčarenje ljudima i trgovanje istima.

Broj ilegalnih prijelaza granice u travnju 2020. godine smanjen je za 29 posto u odnosu na ožujak ove godine te je iznosio 250 ilegalnih prijelaza. Unatoč globalnoj pandemiji COVID-19, prva četiri mjeseca 2020. godine bilježe brojku od 4 100 ilegalnih prijelaza kroz Srednjosredozemnu migrantsku rutu, što je trostruko povećanje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Zastupnik Ressler naglasio je na sjednici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) kako unatoč pandemiji COVID-19, migracije i dalje ostaju ključan izazov s kojim se Europska unija mora spremno suočiti.

“Svjedočimo kontinuiranom pritisku na svim migrantskim rutama, uključujući i na Srednjosredozemnoj migrantskoj ruti. Potrebna nam je snažna i učinkovita migracijska politika s jasnom porukom kako unutar Europske unije nema mjesta ilegalnim migracijama”, naglasio je Ressler.

Migracijska politika Europske unije mora jasno razlikovati izbjeglice iz ratom pogođenih zemalja od ekonomskih migranata.

“Europska unija treba usko surađivati sa zemljama porijekla i tranzita, posebno u Africi, kako bi pomogla u borbi protiv krijumčara ljudi, ali i kroz pomoć učinkovitog upravljanja granicama afričkih država”, zaključio je Ressler.