fbpx
05. listopad 2022.
Europski parlament

Rasprava o Schengenu u Europskom parlamentu

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je u plenarnoj raspravi Europskog parlamenta u Strasbourgu oko pristupanja Rumunjske i Bugarske Schengenskom prostoru, najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu. Uskoro se u Europskom parlamentu i nadležnom Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) očekuje rasprava i glasovanje o hrvatskom ulasku u Schengen. 

Podsjetimo, zastupnik Ressler inicirao je amandman na Izvješće koji potvrđuje kako je Hrvatska u potpunosti spremna za Schengen, uz pozdravljanje uspostave neovisnog nadzora granične kontrole, jedinstvenog mehanizma nadzora poštivanja ljudskih prava u zaštiti granice kojeg predviđa Pakt o azilu i migracija, a kojeg je Hrvatska uz podršku Europske komisije osnovala kao prva država članica. 

Zastupnik Ressler u raspravi je istaknuo kako rumunjski i bugarski građani čekaju jedanaest godina na prednosti koje donosi članstvo u Schengenskom prostoru, te kako su snažna gospodarska suradnja, bolja prometna povezanost i učinkovitija zaštita vanjskih granica u interesu cijele Europske unije, a ne samo Rumunjske i Bugarske. Također, zastupnik je naglasio kako se u vrijeme promijenjene sigurnosne arhitekture diljem europskog kontinenta potvrđuju benefiti članstva u Schengenu.