fbpx
23. rujan 2020.

Rasprava o predloženim proračunskim rezovima Vijeća

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) sudjelovao je na sjednici Odbora za proračune (BUDG) na kojoj se raspravljalo o poziciji Vijeća na proračun 2021.godine.

Na sjednici se najvećim dijelom diskutiralo o prioritetima proračuna Unije za narednu godinu i proceduri koja je iznimno promijenjena u odnosu na prethodne godine, ali i o samoj poziciji Vijeća na proračun, čije je stajalište usvojeno prošli tjedan. Nacrt proračuna za 2021. godinu predstavila je Europska komisija krajem lipnja, dok će Europski parlament formalno odgovoriti na poziciju Vijeća usvajanjem proračunskih amandmana na plenarnoj sjednici u listopadu. U odnosu na prijedlog Komisije, Vijeće predlaže nešto niži proračun koji bi trebao iznositi oko 163 milijarde eura u obvezama te 165 milijardi eura u plaćanjima. Sada će ključnu ulogu imati Europski parlament sa svojim izvjestiteljima koji će trebati pronaći kompromis i osigurati što je moguće kvalitetniji godišnji proračun.

Pregovori oko godišnjeg proračuna na kojem radi zastupnik Ressler neodvojivo su isprepleteni s pregovorima oko dugoročnog proračuna. Proračun za 2021. godinu prvi je proračun novog Višegodišnjeg financijskog okvira za 2021. – 2027. godinu. Ujedno, to je i europski proračun koji će odgovoriti na posljedice pandemije izazvane COVID-19 te kroz svoje ključne politike djelovanja osigurati brži i bezbolniji gospodarski oporavak država članica. Neusvajanje Višegodišnjeg financijskog okvira otežalo bi implementaciju novih programa iz Plana oporavka, ali i sam nastavak provedbe već uspješnih vodećih europskih programa, poput Erasmusa+, Obzora, kao i kohezijskih fondova. Dodatno, potrebna je i brza ratifikacija vlastitih sredstava (izvora financiranja Unije) u nacionalnim parlamentima.

Zastupnik Ressler kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP/ HDZ) za proračun 2021. je u ime europskih pučana predstavio ključne prioritete za sljedeći proračun, ali i programe za koje će se zalagati u pregovorima kako bi osigurao što veća financijska sredstva. „Usvajanje godišnjeg proračuna predstavlja najvažniji, ali i najzahtjevniji politički odgovor na trenutnu zdravstvenu i ekonomsku krizu koja je ostavila snažne asimetrične posljedice na cijelu Europu. Svakodnevni život naših građana drastično je promijenjen, mnoga radna mjesta su ugrožena te je većina gospodarskih sektora diljem Europe snažno pogođena”, naglašava Ressler.

„Nužno je iskoristiti i osigurati što veća sredstva u idućem proračunu kako bi se pomoglo nacionalnim mjerama u zaštiti i oporavku gospodarstava te očuvanju radnih mjesta. Paralelno, ne smijemo zaboraviti kako se prvo treba finalizirati dogovor država članica oko Višegodišnjeg financijskog okvira te zatim dobiti suglasnost od strane Europskog parlamenta, čiji su pregovori vođeni u povijesno teškoj i nepredvidivoj situaciji globalne pandemije“, zaključio je Ressler.