fbpx
23. rujan 2021.
Lokalne aktivnosti

Rasprava o Europi i mladima

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je u raspravi na temu Europe i mladih u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u suradnji s medijskim partnerom srednja.hr. Uz zastupnika Resslera, u raspravi je sudjelovala i Valentina Gambiroža Staković iz Mreže mladih Hrvatske te voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić. Raspravu je moderirao novinar portala srednja.hr Duje Kovačević

Uvodno upitan o najavljenom europskom programu ALMA, usmjerenom na pomoć mladima u zapošljavanju u inozemstvu te povećanju njihovih profesionalnih kompetencija, zastupnik Ressler je istaknuo kako je glavna ideja napraviti projekt sličan uspješnom Erasmus+ programu, uz naglasak na profesionalno usavršavanje mladih u ranim fazama karijere u kratkotrajnom obliku.

“Vidljivost i popularnost Erasmus+ programa pokazuje kako je riječ o najuspješnijem projektu razmjene i čini se da je najviše doprinio osjećaju stvaranja europske zajednice, bez obzira na razlike među mladima. Ovakvi programi pokazuju kako postoje univerzalni problemi mladih. Nema straha od trajnog napuštanja jer je riječ o kratkotrajnom boravku mladih iz Hrvatske koji će imati prilike okusiti drugačije poslovne ideje i usavršiti profesionalne vještine i jezik, dok će mladi Europljani imati prilike raditi u tvrtkama poput Rimac Automobili i Infobipu”, rekao je Ressler.

O popularizaciji europskih tema, kao i o približavanju rada u institucijama poput Europskog parlamenta i Europske komisije, zastupnik Ressler je naglasio, unatoč kompleksnosti objašnjavanja, kako svoju ulogu vidi kao premošćivanje međugeneracijske razlike, kao i razlike između društvenih skupina i interesa. Također, istaknuo je kako postoje udruge mladih, koje nisu samo udruge koje se bave politikama za mlade, već i kulturne, novinarske, športske, crkvene i vjerske udruge koje uključuju mlade i s kojima treba komunicirati o položaju mladih u Hrvatskoj i Europi.