fbpx
08. studeni 2023.

Prvi Dani stočarstva u Osijeku

Zastupnik Karlo Ressler, putem video poruke, sudjelovao je na prvim Danima hrvatskog stočarstva – jedinstvenom godišnjem stručnom skupu uzgajivača domaćih životinja. 

Skup je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), na kojem su sudjelovali župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, predstavnik uzgojnih udruženja Damir Horvatić, glavni tajnik Europskog udruženja uzgajivača simentalskog goveda i direktor Saveza uzgajivača goveda i organizacija za umjetno osjemenjivanje južne Njemačke Johan Ertl te drugi visoki predstavnici i gosti. Cilj ovog skupa je edukacija i informiranje sudionika, uz poseban fokus na uzgajivače iz najvažnijih područja stočarske proizvodnje te na kreiranje zaključaka koji mogu doprinijeti održivosti i razvoju stočarske proizvodnje u Hrvatskoj. 

Zastupnik Ressler istaknuo je kako je hrvatski narod stoljećima živio na zemlji i od zemlje, te kako poljoprivreda za Hrvatsku predstavlja više od same gospodarske djelatnosti. ‘Deset godina europskog članstva odrazila su se na poboljšanje i unaprjeđivanje gospodarske proizvodnje. Svjedok sam tome da, ponajviše u Slavoniji, angažirani hrvatski poljoprivrednici i stočari, uz ulaganje, mijenjaju svoje krajeve na bolje. Živimo u vremenima koje ne štedi nikoga, a ponajmanje poljoprivrednike. Izazov afričke svinjske kuge moći će se riješiti samo uz pomoć Vlade. U Parlamentu smo se jasno usprotivili prijedlozima direktive u industrijskim emisijama koja stočarstvo želi izjednačiti s industrijama koje najviše zagađuju. Obiteljske farme ne mogu se tretirati kao najveći industrijski zagađivači. U vrijeme kada hrana postaje sve vrjedniji resurs poljoprivrednici trebaju što veću potporu i Europe i države’, poručio je zastupnik Ressler