fbpx
16. veljače 2022.
Europski parlament

Protivljenje štetnom i neodgovornom amandmanu socijalista

Prilikom glasovanja o godišnjem izvješću o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike, Klub HDZ/EPP u Europskom parlamentu usprotivio se štetnom i neodgovornom amandmanu socijalista koji dolazi u presudnim trenucima osjetljivih pregovora o legitimnoj zastupljenosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Umjesto da jasno pozove na reformu Izbornog zakona i uvažavanje prava Hrvata, amandman dvosmislenim formulacijama insinuira da Hrvatska kao regionalni akter ima štetnu ulogu u Bosni i Hercegovini. To je politika onih aktera koji otvoreno optužuju Hrvatsku za destabilizirajuću agendu u Bosni i Hercegovini, zbog čega je posebno neshvatljivo da amandman supotpisuje i zastupnik Picula.

Klub HDZ/EPP redovito odbija takve optužbe i podržava konstruktivan pristup hrvatske Vlade s ciljem očuvanja cjelovitosti i postizanja pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda. Takav konstruktivan pristup je posebno važan u odlučujućim trenutcima za pronalaženje dogovora u BiH. Zato Klub HDZ/EPP snažno podržava i zagovara dogovor hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka u BiH o ograničenoj ustavnoj reformi i pravednoj izmjeni Izbornog zakona. Tako bi se izbjegao neprihvatljiv izborni inženjering i osigurao jednakopravan položaj Hrvata, kao što je i zajamčeno Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom.

U ovim prijelomnim trenutcima za budućnost hrvatskog naroda u BiH, ali i budućnost cijele zemlje, potpuno je promašeno zaoštravanje retorike, skretanje pozornosti s temeljnog pitanja izmjene Izbornog zakona i pozivanje na sankcije, koje trebaju biti isključivo krajnja mjera.