fbpx
15. veljače 2023.
Europski parlament

Protiv neodgovorne zabrane motora s unutarnjim izgaranjem

Klub Hrvatske demokratske zajednice u Europskom parlamentu glasovao je protiv odluke o zabrani motora s unutarnjim izgaranjem od 2035. Takva neodgovorna odluka neće pomoći zaštiti okoliša, a dovest će do gubitka tisuća radnih mjesta za europske industrije. Još gore, izvjesno je da će inzistiranje na prelasku isključivo na električne automobile uzrokovati i znatno poskupljenje novih vozila.

Učinkovito rješenje za smanjenje emisija CO2 ne može biti zabrana pristupačnih motora već pronalazak novih tehnologija i inovacija koje ne ugrožavaju industriju i potrošače, kao što su na primjer alternativna goriva.

Osim činjenice da si ne mogu svi građani priuštiti električne i hibridne automobile, današnja odluka će direktno povećati europsku ovisnost o Kini i uvozu rijetkih zemnih materijala koji se koriste u punjivim baterijama za električne i hibridne automobile. Štoviše, većina zemalja članica još ni nema adekvatnu infrastrukturu koja bi mogla podržati masovno uvođenje električnih automobila na njihovo područje, što potvrđuje i podatak da bi na europske ceste do 2030. godine bilo potrebno uvesti 7 milijuna postaja za punjenje električnih automobila.

Sada je potrebno osigurati da barem svi građani EU imaju podjednak pristup električnim i hibridnim automobilima, a ne samo par najbogatijih, zapadnih zemalja. 

Podsjetimo, europska automobilska industrija čini više od 7% BDP-a Europske unije, a osigurava radna mjesta za preko 14 milijuna Europljana. Ovakva odluka imat će skupe posljedice za sve europske građane, gospodarstvo i Europu.