fbpx
27. listopad 2021.
Europski parlament

Proračun za 2022.: „Oporavak je glavni prioritet”

Parlament je trenutačno u 21-dnevnim pregovorima s Vijećem o proračunu EU-a za 2022. godinu. Zastupnik Karlo Ressler (EPP, Hrvatska), zadužen za vođenje postupka kroz Parlament, objasnio je prioritete Parlamenta.

Koji su prioriteti Parlamenta za proračun za 2022. godinu?

Glavni je prioritet poduprijeti oporavak od koronakrize te, a to je doista povezano, postaviti temelje za otporniju Uniju. Želimo ulagati u dinamično gospodarstvo i pomoći malim i srednjim poduzećima i potaknuti zapošljavanje, posebno mladih. Drugi prioritet je nastavak digitalne i zelene transformacije. Treće, želimo razviti snažnu zdravstvenu uniju. Želimo se posebno usredotočiti na mlađe generacije i djecu. Erasmus+ i Europske snage solidarnosti možda su dva najvidljivija primjera, ali na kraju, većina naših programa izravno ili neizravno je usmjerena i na mlade.

Važno je da smo doista snažni i ujedinjeni ovdje u Parlamentu, jer na taj način možemo postići bolje rezultate u pregovorima s Vijećem.

Kako očekujete da će proračun ubrzati oporavak nakon pandemije COVID-19?

Nakon krize moramo biti ambiciozni. Moramo ulagati. To je osnovna ideja. U praksi to znači veća ulaganja i pomoć onima koji su najviše pogođeni. U tom kontekstu vjerujemo u učinkovitu potporu malim i srednjim poduzećima diljem Europe. To je nešto prilično opipljivo.

Kako proračun može, na primjer, pomoći u rješavanju situacije u Afganistanu koja se iznenada dogodila?

Nastojimo riješiti taj problem većim ulaganjem u humanitarnu pomoć. To je bila glavna svrha jedne od najvećih izmjena Europskog parlamenta. Mislim da se sve institucije slažu da su to nepredviđeni događaji, da se svijet zaista brzo mijenja i da ne možemo zanemariti sve te promjene. Morat ćemo blisko surađivati s Komisijom i Vijećem kako bismo pronašli rješenje. Još uvijek čekamo konkretan prijedlog Komisije, ali pokušavamo riješiti taj problem prvenstveno putem posebne linije za humanitarnu pomoći za afganistanski narod i susjedne zemlje.

Ove je godine došlo do nepredviđenih izazova kao što su porast cijena energije, situacija u Afganistanu i ekološke katastrofe. Je li teško odlučivati o godišnjem proračunu EU-a i osigurati dovoljno novca za takve situacije?

Rekao bih da je. Teško je vrijeme za EU jer imamo pandemiju koja je najveća kriza naše generacije. Zbog toga smo shvatili da moramo biti otporniji. Moramo biti spremni brzo djelovati, a to je nemoguće bez odgovarajućeg financiranja.

Istodobno se nadamo da smo stvorili proračun prilagođen svima: koji se bavi problemima svih generacija, regija i sektora. Svjesni smo da su posljedice pandemije asimetrične i stoga je važno naše političke prioritete pretvoriti u stvarne brojke.