fbpx
09. lipanj 2021.
Europski parlament

Priprema Europe za postpandemijsku eru

Na prvoj sjednici u Strasbourgu nakon početka globalne pandemije, Europski parlament u nizu plenarnih debata raspravlja o postpandemijskoj preobrazbi Europe.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izvijestila je Parlament o tijeku priprema nacionalnih planova oporavka, temeljima preobrazbe Europe u desetljeću pred nama, istaknuvši da će prva financijska sredstva biti dostupna već u sljedećim tjednima. Usvojena je Uredba kojom se uspostavljaju EU COVID potvrde koje će olakšati kretanje uoči ljetne sezone, raspravlja se o reformi europskog financiranja, zaključcima Europskog vijeća i metodama rada Parlamenta nakon pandemije. Povjerenik Hahn predstavio je nacrt proračuna oporavka za sljedeću godinu, čime su intenzivirani proračunski pregovori. 

Kao glavni pregovarač Parlamenta za europski proračun, zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) sudjelovao je u raspravama, naglasivši da naše mjesto u svijetu nakon pandemije ovisi o uspješnosti u prilagodbi brzoj i nepredvidivoj eri u kojoj živimo te provedbi plana oporavka o Europi nove generacije.

“Usvajanje digitalne COVID potvrde korak je prema ukidanju restrikcija, slobodi kretanja i povratku europskom načinu života. Tablice nacionalnih planova oporavka temelji su za digitalnu i zelenu preobrazbu europskog kontinenta u desetljeću pred nama. Rekordna ulaganja prilika su za osnaživanje digitalne infrastrukture, primjenu umjetne inteligencije, obnovu škola, bolnica i stambenih zgrada, ali prije svega za stvaranje boljeg okruženja za male i srednje poduzetnike i one koji stvaraju dodanu vrijednost”, istaknuo je Ressler u svom izlaganju u Strasbourgu.