fbpx
20. studeni 2021.
Europski parlament

Press konferencija o europskom proračunu za 2022. godinu

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) održao je konferenciju za medije u Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj nakon uspješnog završetka pregovora oko europskog proračuna za 2022. godinu. Prioritet nadolazećeg europskog proračuna je poduprijeti oporavak Europske unije nakon posljedica izazvanih globalnom pandemijom COVID-19, a zastupnik je na konferenciji predstavio ključne stavke dogovora između Parlamenta, kojeg je zastupao kao glavni pregovarač, i Vijeća, uz posredstvo Komisije o novom proračunu. 

„Ovaj proračun je prije svega usmjeren na oporavak. Zbog toga je jedan od glavnih prioriteta poticanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća za što je ukupno osigurano 613 milijuna eura“, rekao je zastupnik Ressler. Istaknuo je također povećanje od 100 milijuna eura za Obzor Europa, kao i činjenicu da će za program EU4Health biti izdvojeno 840 milijuna eura, radi potpore zdravstvenoj uniji i pomoći zdravstvenim sustavima. „Veliko povećanje predviđeno je i kod mjera za borbu protiv pandemije u svijetu, 125 milijuna eura“, naglasio je Ressler te podsjetio da je EU najveći donator i izvoznik cjepiva u svijetu.

Podsjetimo, zastupnik je kao najmlađi izvjestitelj u povijesti Europskog parlamenta oblikovao sporazum o novom proračunu koji je 480 milijuna eura veći u odnosu na ažurirani prijedlog Europske komisije, uz dogovorene obveze od gotovo 170 milijardi eura. 

Pregovarački tim Parlamenta tražio je i osigurao u 2022. godini veću potporu i za program zaštite okoliša i klime LIFE, Erasmus+ za mlade te za humanitarnu pomoć. „Predviđena su i dodatna sredstva za upravljanje granicom, primarno zbog situacija u pograničnom području Bjelorusije i Poljske te Litve zbog čega je u te dvije članice EU-a proglašeno izvanredno stanje“, kazao je Ressler.

„Hrvatska ima koristi praktično iz svih programa“ , istaknuo je Ressler te dodao da će i ovom proračunu oko trećina sredstava biti usmjerena na koheziju, konvergenciju i sve politike koje olakšavaju da se korištenjem europskih fondova smanje gospodarske i društvene razlike između država članica. „Ovaj proračun je dio rekordnog paketa oporavka kroz koji će Hrvatska imati preko 25 milijardi eura, a korisnici će biti različite skupine u hrvatskom društvu: od studenata, poljoprivrednika, poduzetnika, hrvatske policije, do hrvatskih gradova i županija“, zaključio je Ressler.

Konačnu potvrdu dogovora o proračunu za 2022. godinu postignutog između Parlamenta i Vijeća zastupnici će dati na plenarnoj sjednici koja će se održati u Strasbourgu idući tjedan.