fbpx
09. prosinac 2021.
Europski parlament

Predstavnici ICT industrije iz Slavonije u posjetu Europskom parlamentu

Zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik Odbora za umjetnu inteligenciju Karlo Ressler organizirao je posjet Bruxellesu i Europskom parlamentu za istaknute aktere IT industrije u Slavoniji.

Očito je kako digitalni sektor najbrže raste te stvara proizvode visoke dodane vrijednosti. Hrvatska već danas ima vrlo značajne igrače na ovom području, koji svoje znanje i proizvode mogu plasirati na svjetska tržišta. Neki od njih bili su gosti zastupnika. To su: Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije – SIMORA, Dejan Iličić, direktor Razvojne agencije Grada Lipika, Mihael Tomić, predsjednik udruženja Osijek Software City i Ivan Duspara, voditelj AI inkubatora Lipik te AI Centra Lipik. 

Bilo da se radi o razvoju gaming industrije u Novskoj, stvaranju centra izvrsnosti za umjetnu inteligenciju u Lipiku ili značajnim poslovnim pothvatima u Osijeku, zastupnik Ressler iskazao je podršku svim projektima kojima se trenutno bave, ali i nastojao još više približiti europsku dimenziju, vrlo važnu zbog digitalnih regulatornih reformi koje su u tijeku.

„Predani energični ljudi s inovativnim idejama u Novskoj, Lipiku i Osijeku tiho stvaraju nove prilike za sebe i svoju sredinu kroz digitalne tehnologije. Bilo mi je drago podržati ih i pozvati u Bruxelles da i ovdje predstave svoj rad i da zajedno razgovaramo o digitalnoj transformaciji Slavonije, Hrvatske i Europe“, istaknuo je Ressler.

Uz mogućnost za razmjenu mišljenja sa zastupnikom Resslerom i Tajništvom Odbora za umjetnu inteligenciju (AIDA) u Parlamentu, sudionici su se sastali i s predstavnicima Stalnog predstavništva RH pri EU i pobliže upoznali s perspektivama Vijeća. Jednako tako, održani su i sastanci s globalnim kompanijama, poput korporacija Meta i Huawei.  

Europska unija prva je na svijetu inicirala donošenje sistematičnih i sveobuhvatnih pravila za digitalne tehnologije i velike online platforme, a ključni regulatorni instrumenti su Akt o umjetnoj inteligenciji, Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima. Njihov je cilj zaštititi temeljna prava građana i potrošača, ali i osigurati pravednu tržišnu utakmicu za poduzeća.