fbpx
06. srpanj 2021.
Europski parlament

Predstavljanje programa slovenskog predsjedanja

Zastupnik Karlo Ressler održao je govor na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu o programu aktivnosti za vrijeme slovenskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Prioriteti slovenskog predsjedništva vode se sloganom „Zajedno. Otporna. Europa.”, uz jačanje otpornosti Europske unije na zdravstvene, gospodarske i društvene krize kojima svjedočimo uslijed globalne pandemije COVID-19.

Kao izvjestitelj za proračun Europskog parlamenta, zastupnik Ressler je prilikom plenarne rasprave, na kojoj su sudjelovali i slovenski premijer Janez Janša te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, istaknuo važnost europskog proračuna za 2022. godinu koji bi trebao pripremiti Europsku uniju za digitalnu i zelenu tranziciju, uz oporavak i osnaživanje od posljedica izazvanih globalnom pandemijom.

“U vrijeme strelovitih promjena u Europi, 30 godina od slovenske neovisnosti, vaše predsjedanje ima odgovornost usmjeriti europski kurs prema zajedničkom oporavku. Drago mi je što kao izvjestitelj Parlamenta, zajedno s Vijećem pod slovenskim predsjedanjem, imam priliku sukreirati europski proračun za 2022. Proračun kojim političke deklaracije moramo pretvoriti u konkretne mjere, mjere daljnje digitalizacije Europe, uz razvoj i odgovornu primjenu umjetne inteligencije”, istaknuo je Ressler.

“Očekuje se daljnja podrška zemljama Zapadnog Balkana, ali i fokus na sigurnost, uključujući osnaživanje Schengena. Ove prioritete možemo ostvariti jedino zajedno, usmjereni na budućnost, suradnjom, s ciljem da ni jedna regija, ni jedan sektor, ni jedna generacije ne ostanu zapostavljeni. Program predsjedanja pokazuje da Slovenija to razumije. Slovenija ima kapacitete za provesti program i zato želim puno uspjeha u sljedećih šest mjeseci na zajedničkom radu na zajedničkim ciljevima”, zaključio je Karlo Ressler svoj govor.

Podsjetimo, na ovotjednoj plenarnoj sjednici raspravlja se i o godišnjem Izvješću o funkcioniranju Schengenskog prostora slovenske zastupnice Tanje Fajon, na što je zastupnik Ressler podnio amandman koji naglašava hrvatsku spremnost za ulazak u Schengen kojeg je podržalo stotinjak zastupnika u Europskom parlamentu, uključujući hrvatske zastupnike iz redova pučana, socijalista i liberala.