fbpx
14. siječanj 2020.
Europski parlament

Predstavljanje prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU na plenarnoj sjednici u Strasbourgu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije na prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici. U sklopu rasprave zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ / EPP) održao je govor o prioritetima hrvatskog predsjedanja.

Hrvatska geografski, povijesno i kulturološki pripada Europi, a nakon nepunih sedam godina kao članica Europske unije i 30 godina nakon osamostaljenja postajemo i njeno službeno središte.

Ne tako davno, još za generacije mojih roditelja, sloboda, demokracija, ali i puna pripadnost europskoj obitelji bili su samo daleka i neizvjesna težnja. Upravo zato hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije predstavlja još jedan simbol u velikoj preobrazbi Hrvatske

navodi zastupnik Ressler

Na početku novog i institucionalnog ciklusa, imamo zajedničke ciljeve, ali i zajedničke izazove koji su prepoznati i u hrvatskim prioritetima predsjedanja. Jedno od ključnih pitanja bit će svakako pitanje višegodišnjeg proračuna Europske unije. Uz modernizaciju Europe ne smijemo zanemariti niti tradicionalno uspješne temeljne politike Europske unije koje su usmjerene na smanjivanje regionalnih razlika koje nažalost još uvijek postoje.

Uvjeren sam da Hrvatska sa svojom jedinstvenom perspektivom može pridonijeti rješavanju novih i zanimljivih okolnosti gospodarskih, demografskih i tehnoloških promjena. Uvjeren sam da će ovo biti uspješno predsjedanje za cijelu Europsku uniju, za snažnu Europu u svijetu punom izazova

zaključuje Ressler

Zastupnik Ressler sudjelovao je na svečanom ručku uz predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija te predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.