fbpx
25. lipanj 2020.
Europski parlament

Predstavljanje nacrta proračuna za 2021. u Europskom parlamentu

Europska komisija predstavila je u Europskom parlamentu prijedlog nacrta proračuna za iduću godinu na kojoj je sudjelovao i zastupnik Ressler, kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP/HDZ) za proračun 2021. Prijedlog je visok ukupnih 167 milijardi eura, upotpunjen dodatnim sredstvima iz Plana oporavka u iznosu od 211 milijardi eura u obliku bespovratnih sredstava te 133 milijardi eura u obliku zajmova. Zajedno, europski proračun i instrument Nove generacije Europe trebali bi mobilizirati značajne investicije u idućoj godini diljem cijele Europe kako bi se stvorili uvjeti za brži i otporniji gospodarski oporavak.

Novi prijedlog predstavio je povjerenik za proračun Johannes Hahn koji je zaključio kako su potrebna masivna ulaganja u idućoj godini povezana uz očuvanje radnih mjesta te poticanje bržeg oporavka poduzeća. Naglašeno je kako je prije svega potreban brz konsenzus država članica oko Višegodišnjeg financijskog okvira. To je i preduvjet za donošenje proračuna za 2021. koji će biti prvi proračun nove Komisije te prvi proračun novog Višegodišnjeg financijskog okvira.

U Komisijinom prijedlogu stoji kako bi predviđena alokacija za kohezijsku politiku trebala iznositi 47 milijardi eura plus dodatnih 43 milijardi eura dostupnih iz instrumenta Plana oporavka. Najvećim dijelom novac će biti usmjeren na subvencije za zapošljavanje, mala i srednja poduzeća, borbu protiv nezaposlenosti te mjere za mlade. Za zajedničku poljoprivrednu politiku predviđeno je oko 55 milijardi eura u idućoj godini, čineći tako poljoprivrednu politiku i dalje jednim od glavnih prioriteta na razini Unije. Velik dio sredstava namijenjen je i za jačanje digitalizacije i moderne Europe. Programi vezani uz istraživanje i razvoj, poput Obzora Europa, bit će ključni u 2021.godini. Po prvi put u europskom proračunu bit će mjesta i za novi program za zdravstvo u iznosu od 1,2 milijarde eura. Ovaj program uspostavljen je kao odgovor na pandemiju COVID-19 te borbu protiv novih zdravstvenih izazova u budućnosti.

”Prijedlog Komisije predstavlja dobar temelj za daljnje pregovore koji slijede. Prije svega je nužan dogovor oko dugoročnog proračuna na razini Europskog vijeća, a zatim će uslijediti i pregovori između Europskog parlamenta i Vijeća na jesen. Usvajanje godišnjeg proračuna predstavlja jedan od najznačajnijih i najkonkretnijih odgovor na krizu koja je ostavila snažne posljedice na europsko gospodarstvo, građane i stil života” istaknuo je Ressler.

Podsjetimo kako je Europski parlament prošli tjedan, nakon mjeseci pregovora političkih grupacija, na plenarnoj sjednici usvojio velikom većinom političke smjernice za proračun 2021.

”Političke smjernice usmjerene su najvećim dijelom na odgovor na pandemiju COVID-19 te oporavak gospodarstva Unije. Proračun je prilagođen okolnostima globalne pandemije te fokusiran na oporavak utemeljen na zelenoj ekonomiji i digitalizaciji. Potrebna su nam ulaganja u modernizaciju Europe, potporu poduzetništvu, inovacijama i istraživanju. Istodobno, trebamo inzistirati na proračunu koji će smanjiti gospodarske i društvene razlike između država članica” zaključuje Ressler.