fbpx
11. studeni 2021.
Europski parlament

Predložen europski pristup umjetnoj inteligenciji

Na sjednici Posebnog odbora za umjetnu inteligenciju (AIDA) predstavljen je ovoga tjedna nacrt Izvješća o umjetnoj inteligenciji u digitalnom dobu, ključnom dokumentu koji će uspostaviti smjernice europske politike u ključnom području digitalne transformacije.

Umjetna inteligencija je središnji element digitalne industrijske revolucije koja donosi brojne prilike u liječenju bolesti, poljoprivredi ili zelenoj tranziciji, među ostalim. Istodobno, ima potencijal i iz temelja promijeniti geopolitičke odnose.  Posebni odbor za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu zato ima za cilj definirati dugoročni europski plan razvoja i pravila primjene umjetne inteligencije.

Ključno je na europskoj razini donijeti usklađena pravila koja će zaštititi temeljena prava građana, a europsko društvo od distopijskih scenarija, poput sustava društvenog bodovanja. Istodobno, moramo izgraditi ekosustav koji će potaknuti konkurentnost i gospodarski rast. 

„Samo 8 od 200 najznačajnijih digitalnih kompanija u svijetu dolaze iz Europe, a Kina i Amerika ulažu značajno više u istraživanje i razvoj digitalnih tehnologija. Europska pravila moraju štititi građane i potrošače, ali ne smiju priječiti gospodarski rast i usporavati primjenu najmodernije tehnologije, osobito kod malih i srednjih poduzeća. Europa danas kaska i mora biti brža.“ , istaknuo je Ressler.

Prijedlog nacrta Izvješća promatra potencijale i moguće prepreke u korištenju umjetne inteligencije u šest istaknutih područja: zdravstvenoj djelatnosti, Zelenom sporazumu, geopolitičkom i sigurnosnom aspektu, konkurentnosti, očuvanju demokracije te tržištu rada. Izvješće posebno tematizira potrebu Europe da bude globalni lider u inovacijama i postavljanju međunarodnih standarda, temeljenima na svojem specifičnom pristupu, s čovjekom u središtu digitalne tranzicije. Sada predstoje pregovori oko odredbi konačnog prijedloga, a njegovo se usvajanje očekuje u prvoj polovici iduće godine. Glavni izvjestitelj za Izvješće je njemački zastupnik Axel Voss (EPP).