fbpx
04. ožujak 2022.
Lokalne aktivnosti

Predavanje na Poduzetničkoj akademiji HAZef-a

Kao potpredsjednik posebnog Odbora za umjetnu inteligenciju, zastupnik Karlo Ressler održao je predavanje o digitalnoj transformaciji na Poduzetničkoj akademiji u organizaciji Hrvatske akademske zajednice Ekonomskog fakulteta.

Ressler je istaknuo kako smo pred dubinskom transformacijom cijelog društva, čak većom i od otkrića vatre –  od uporabe alata koji nam olakšavaju život poput GoogleMaps-a i YouTube-a, sve do napredne medicinske dijagnostike koja nam taj život u konačnici i spašava, kao primjerice u slučaju ranog otkrivanja raka.

Osvrnuo se i na utjecaj umjetne inteligencija na pozicioniranje u globalnoj utrci, gdje je europski model predvodnik zagovaranja uloge umjetne inteligencija kao čovjekovog oruđa, za razliku od individualističkih ili kolektivističkih modela koji u svom fokusu vide umjetnu inteligenciju kao nadzora čovjekovog života i sankcioniranja njegovog ponašanja. Ressler je obrazložio i dvije važne uredbe – Uredbu o digitalnim uslugama i Uredbu o digitalnom tržištu kojima je cilj uvesti digitalnu higijenu društva, smještajući upotrebu umjetne inteligencije u Europskoj uniji u zakonodavne okvire.

Tema ove tradicionalne trodnevne konferencije bila je „Pogled u sutra“ te je ugostila mnoge predavače iz sektora poduzetništva i digitalnih tehnologija koji su prenijeli svoja znanja i iskustvo te viđenje budućnosti u sklopu digitalne revolucije i njezinog utjecaja na svakodnevni život.