fbpx
20. prosinac 2023.
Europski parlament

Povijesnim dogovorom Europa otvara novo poglavlje migracijske politike

Nakon trogodišnjih pregovora, niza političkih zastoja i maratonskog zaključnog trijaloga, u srijedu rano ujutro postignut je politički dogovor Europskog parlamenta i Vijeća o Migracijskom paktu, pet zakonodavnih akata koji imaju cilj iz temelja modernizirati europski sustav migracija i azila. 

Kao član najužeg tima europskih pučana, u pregovorima je od početka sudjelovao i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP), fokusirajući se osobito na Uredbu o europskoj bazi biometrijskih podataka nezakonitih migranata i podnositelja zahtjeva za azil (Eurodac). 

„Nakon godina lutanja, bezbrojnih žestokih rasprava i zahtjevnih pregovora, povijesnim dogovorom Europa otvara novo poglavlje uređenije migracijske politike. Ovo je ključna odluka mandata. Zaokružena cjelina pet zakonodavnih akata omogućit će nam da smanjimo migracijski pritisak prema Hrvatskoj i Europi, povećamo pravnu sigurnost i vratimo kontrolu nad europskim granicama. Borba protiv nezakonitih migracija bit će dodatno ojačana značajno unaprjeđenim biometrijskim sustavom koji će omogućiti identificiranje osoba koje predstavljaju sigurnosnu prijetnju.“, istaknuo je Ressler pozdravljajući povijesnu odluku nakon maratonskih završnih trijaloga koji su započeli u ponedjeljak. 

Radi bolje kontrole migracijskih tokova prema Europi uvodi se brža, efikasnija procedura prikupljanja podataka na vanjskim granicama novim harmoniziranim provjerama. Unaprjeđuju se pravila o odgovornosti za razmatranje zahtjeva za azil i uspostavlja trajni mehanizam solidarnosti uz omogućavanje fleksibilnih doprinose državama koje su najpogođenije migracijskim pritiskom. Proširuje se opseg zajedničke europske baze biometrijskih podataka nezakonitih migranata i podnositelja zahtjeva za azil radi boljeg uvida, suradnje i detektiranja osoba koje predstavljaju sigurnosni rizik. Uspostavljaju se i mehanizmi za upravljanje kriznim situacijama, uključujući u slučaju instrumentalizacije od strane neprijateljskih državnih i nedržavnih aktera. Sveobuhvatni pristup migracijama i azilu povezuje učinkovitu zaštitu granica, više reda i brže procedure, snažniju borbu protiv krijumčarenja i zloupotreba, kao i partnerstva s trećim državama.

Nakon što je Europska komisija predstavila novi prijedlog Pakta za migracije i azil 2020. godine, uslijedili su dugotrajni politički pregovori oko jednog od najkontroverznijih pitanja europske političke scene. Uredba o upravljanju azilom i migracijama, Uredba o postupku azila, Uredba o Eurodacu, Uredba o rješavanju kriznih situacija i situacija više sile u području migracija i azila te Uredba o uvođenju provjera državljana trećih zemalja na vanjskim granicama trebale bi biti usvojene na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u travnju, a oblikovat će europski sustav migracija i azila u godinama pred nama. Nakon toga uslijedit će prilagodba država članica novim procedurama, dok će osnaživanje sustava zahtijevat i dodatna europska sredstva.