fbpx
19. travanj 2023.
Europski parlament

Potreban nam je novi i odgovorniji sustav migracija i azila

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP) upozorio je na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na sve izraženiji migracijski pritisak, uslijed rasprave o potrebi za europskom solidarnošću pri spašavanju života na Sredozemlju, osobito u Italiji. Podsjetimo, samo u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je više od 54 tisuće ilegalnih migranata na europskim vanjskim granicama, uz poseban fokus na srednjosredozemnu rutu koja čini više od polovice svih neregularnih graničnih prelazaka.

Krijumčari ljudima, kroz organizirani lanac krijumčarenja, iskoristili su dolazak proljetnog vremena, ali i političku nestabilnosti u državama sjevera Afrike kako bi intenzivirali broj pokušaja ilegalnih prelazaka, prvenstveno iz Tunisa i Libije, prema Europi. Unatoč snažnoj financijskoj i logističkoj pomoći Europske unije prema ovim sjevernoafričkim državama, dokazuje se kako se ne mogu nositi s velikim priljevom migranata potpomognuti poslovnim modelom krijumčarenja ljudima. 

Zastupnik Ressler, kao član najužeg tima Europske pučke stranke za pregovore o Paktu o azilu i migracijama, istaknuo je kako migracijski pritisak kojem danas svjedočimo uvelike podsjeća na migracijsku krizu 2015. godine kada je gotovo dva milijuna ljudi pristiglo na europske obale. Uz izraženu solidarnost prema onima kojima je zaštita najpotrebnija, ukrajinskim izbjeglicama kao i svima koji bježe zbog rata i straha od političkog ili vjerskog progona, zastupnik Ressler naglasio je kako stanje oko operacija potraga i spašavanja na Mediteranu nije zadovoljavajuća te da nije razumno niti održivo nevladinim udrugama prepustiti patroliranje južnom morskom granicom u Sredozemlju.

“Potreban nam je novi i odgovorniji sustav migracija i azila. Sustav koji može odgovoriti na ovu krizu, koji je solidaran za one koji su doista u potrebi, ali i nepokolebljiv prema krijumčarima koji ugrožavaju sigurnost našeg kontinenta. Zato pozdravljam usvajanje pozicija o ključnim zakonodavnim prijedlozima sustava migracija i azila na nadležnom Odboru. Za više od 70% Europljana migracije su izvor zabrinutosti. Ne smijemo propustiti ovaj povijesni trenutak. Zapamtimo – danas odlučujemo kako ćemo živjeti i raditi sutra, danas odlučujemo hoćemo li sutra živjeti u miru – ili u kaosu”, zaključio je Ressler.