fbpx
16. listopad 2023.
Europski parlament

Potpora proširenju na sastanku Paneuropske radne skupine u Strasbourgu

U Europskom parlamentu održan je otvoreni forum u okviru Paneuropske radne skupine na temu europske budućnosti zemalja Jugoistočne Europe.

Na sastanku je sudjelovao zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP), a uz njega organizator Lukas Mandl (ÖVP/EPP), predsjednik odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu David McAllister (CDU/EPP), bivša zastupnica Doris Pack (CDU/EPP), bivši predsjednik Savezne Republike Njemačke Christian Wulff, te biskup dr. Franjo Komarica iz Banja Luke.

Ressler je uvodno naglasio snažnu orijentaciju i sklonost regije prema Europi u društvenom, političkom i ekonomskom pogledu, što smatra ključnim za prevladavanje teške prošlosti, ali i mnogih izazova današnjice.

Dotičući se pojedinačnih zemalja, Ressler je izdvojio Bosnu i Hercegovinu kao jednu od najvažnijih zemalja za Hrvatsku u kontekstu vanjske politike, pozdravljajući njen napredak i stjecanje statusa kandidata. Podrška je iskazana prema Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, uz nužnost da te države nastave s jačanjem institucionalnih kapaciteta i bržom provedbom potrebnih reformi prema europskom putu. Ključno je pritom da politička vodstva svih država na jugoistoku Europe ostanu opredijeljena europskim vrijednostima. Vodstvo Srbije, u tom smislu, ostavlja razloga za zabrinutost, naročito pod okolnostima djelovanja prosrpskih paravojnih jedinica prema Kosovu, i konačno je vrijeme da se Srbija odlučiti gdje politički i civilizacijski želi pripadati.

‘Hrvatska je dokaz da politika proširenja ima smisla i kao uspješan primjer bit će zagovornik i partner proširenja, uz inzistiranje na provedbi svih potrebnih reformi. Nedavno članstvo u Eurozoni i Schengenu kruna je europske integracije u mojoj zemlji,’ zaključio je Ressler.