fbpx
15. ožujak 2023.
Europski parlament

Posvojenje djece ne može biti ideološki eksperiment

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) sudjelovao je u raspravi o međudržavnom posvojenju iz trećih zemalja koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu. U svom govoru naglasio je osjetljivost i važnost pravilnog i pravednog posvojenja djece iz trećih zemalja. “Djeca, zasnivanje obitelji, roditeljstvo, ali i želja za roditeljstvom, neka su od najosjetljivijih područja čovjekova života, a posvajanje djece vjerojatno je najplemenitiji čin odraslog čovjeka”, istaknuo je.

Zastupnik Ressler je napomenuo kako je važno da proces posvojenja djeteta iz druge zemlje bude transparentan i pravno besprijekoran, do posljednjeg detalja, te da ono ne smije imati financijsku motivaciju niti za jednu stranu. Štoviše, posvojenje djeteta ne može biti kulturni i ideološki eksperiment, već isključivu prednost treba imati interes djeteta, a ne želja posvojitelja. 

“Zaštitimo najranjivije među nama, djecu, bez obzira u kojoj se državi nalazila, jer njihova prava daleko nadilaze sva naša prava i sve naše želje”, zaključio je Ressler.