fbpx
10. prosinac 2020.
Europski parlament

Postignut dogovor o proračunu za 2021.

Zastupnik Ressler sudjelovao je u petak na sastanku Odbora za mirenje za proračun 2021. godine na kojem je postignuta politička suglasnost između Europskog parlamenta i država članica o sljedećem godišnjem proračunu, čija dogovorena visina iznosi 164 milijarde eura.  

Ovo je ujedno i prvi proračun novog dugoročnog proračuna koji uključuje i Paket oporavka, dodatni financijski impuls vrijedan 750 milijardi eura, koji bi trebao pomoći državama članicama u borbi protiv negativnih gospodarskih i zdravstvenih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19. 

Zastupnik Ressler, izvjestitelj Europske pučke stranke za proračun, inzistirao je na većoj financijskoj kontribuciji za program Digitalna Europa, koji će imati ključnu ulogu u transformaciji našeg gospodarstva i društva. U sklopu ovog programa financirat će se  područje umjetne inteligencije za koju je osigurano dodatnih 29 milijuna eura.

Dodatna sredstva u iznosu od 60 milijuna eura osigurana su za Instrument za povezivanje Europe (CEF) koji je namijenjen za ulaganja u infrastrukturne projekte, posebice u razvoj  mrežne i prometne infrastrukture. Važna je i zajednička deklaracija kojom se izražava spremnost za rješavanje negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19 za najpogođenije sektore poput turizma, ali i za pomoć malim i srednjim poduzećima koji su generatori održivog rasta europske ekonomije. 

“Prvi godišnji proračun nakon početka globalne pandemije bit će važan dio europskog oporavka, koji neće biti moguć bez dinamičnih malih i srednjih poduzeća. Proračun za 2021. snažno podržava modernizaciju Europe i investicije u zdravstvo, digitalizaciju i infrastrukturu”, izjavio je Ressler.

O ovom postignutom dogovoru zastupnici Europskog parlamenta glasat će čim države članice formalno usvoje Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021. – 2027. i Plan oporavka na idućem sastanku lidera Europskog vijeća. Ono pak čeka rješenje mađarsko – poljske blokade, nastale radi oprečnog mišljenja navedenih zemalja oko korištenja europskih sredstava prema načelu vladavine prava,  dovodeći tako u pitanje početak financiranja oporavka Europe.