fbpx
18. travanj 2023.
Europski parlament

Postignut dogovor o europskom Aktu o čipovima – ključni preduvjet europske strateške tehnološke neovisnosti

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP) kao glavni izvjestitelj Odbora za proračun u pregovorima je osigurao 3.3 milijardi EUR za Akt koji Europu čini tehnološki konkurentnijom Kini i SAD-u.

Danas je u Strasbourgu postignut konačan dogovor o europskom Aktu o čipovima, kojim se nastoji prevladati nestašica čipova i doprinijeti europskoj strateškoj autonomiji. Ključna tema završnog dana višemjesečnih pregovora bila je proračunska arhitektura Akta koja treba osnažiti ovu industriju s porukom da je Europa relevantan globalan igrač. Zastupnik Ressler je u pregovorima uspio osigurati proračun od 3.3 milijarde eura, usprkos nastojanjima Vijeća da se proračun značajno smanji.

„Digitalno doba je geopolitički nemilosrdno – države, savezi i kontinenti natječu se za ravnopravnu poziciju u svijetu sutrašnjice. Zadovoljan sam rezultatom pregovora oko proračuna za Akt, kao i njegovim ostalim segmentima, kojima ćemo osigurati buduću opskrbu čipova i podržati inovacije ovog sektora u Europi. Potrebni su nam svi raspoloživi resursi kako bismo osigurali vlastitu ekonomsku i tehnološku konkurentnost u eri u kojoj živimo i djelujemo. Moramo biti što snažniji i što spremniji tehnološki parirati ključnim globalnim akterima.“ izjavio je Ressler.

Dogovor o Aktu o čipovima postignut je uoči posjeta IMEC-a Zagrebu 24. travnja. Kao vodeći europski institut koji se bavi istraživanjem i razvojem čipova, na kojem rade i hrvatski znanstvenici, IMEC će posjetiti Fakultet elektrotehnike i računarstva radi suradnje u vezi proširenja pristupa dizajniranju čipova i procesuiranju, kao i edukaciji talenata u ovom području. Posjet dolazi nakon što su zastupnik Ressler i saborski zastupnik i bivši ministar Marko Pavić, s predstavnicima vodećih hrvatskih znanstvenih institucija, prošloga mjeseca posjetili IMEC u Leuvenu.

„Akt o čipovima stvara brojne prilike za hrvatsku znanost, hrvatske inovacije i hrvatsko poduzetništvo. Zato je nužno da su ključni domaći akteri uključeni u ove važne europske rasprave, politike i promjene.“, istaknuo je Ressler.

Uz zastupnika Resslera, u trijalogu su sudjelovali i rumunjski eurozastupnik Dan Nica kao glavni izvjestitelj Parlamenta za neproračunska pitanja, švedski veleposlanik Torbjörn Haak i povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton.