fbpx
05. svibanj 2021.
Lokalne aktivnosti

Posjet Požeško-slavonskoj županiji

Zastupnik Karlo Ressler, u pratnji aktualne gradonačelnice Pleternice i kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za županicu Antonije Jozić, posjetio je Požeško-slavonsku županiju. U Požeško-slavonskoj županiji 43 projekata je sufinancirano sredstvima Europske unije, uz 18 nacionalnih projekata. Ukupna vrijednost projekata je 365,3 milijuna kuna.

Kao član Posebnog odbora Europskog parlamenta za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu (AIDA), zastupnik Ressler obišao je Centar umjetne inteligencije Lipik (AI Center Lipik) osnovan prošle godine u sklopu Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA. Idejni začetnik projekta Dejan Iličić predstavio je zastupniku plan prema kojem bi u bližoj budućnosti Lipik postao prvi centar za razvoj umjetne inteligencije u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Nakon što je svjedočio o pozitivnim učincima umjetne inteligencije na razvoj, zastupnik Ressler je posjetio Pakrac gdje ga je dočekala gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević. Osim vidljivih infrastrukturnih projekata, poput obnove glavnog gradskog trga, Pakrac je prepoznat i po projektima energetske učinkovitosti, aglomeracije i kulturne baštine.

„Bilo mi je drago danas biti u Pakracu i upoznati se sa svim projektima koje gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević sa suradnicima provodi i s kojima će nastaviti i sljedeće četiri godine. Drago mi je čuti da je dio njih financiran iz europskih sredstava koji su omogućili lokalnim zajednicama veće proračune i dali dodatnu snagu što je u Pakracu jako dobro vidljivo”, rekao je Ressler.

Nakon Pakraca, zastupnik Ressler je posjetio Požegu gdje je u pratnji Antonije Jozić i kandidata Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnica Željka Glavića posjetio novi studentski dom, a projekt dovršen 2020. godine iznosio je 32 milijuna kuna. Ovaj projekt povećat će pristup i doprinijeti povećanju uspjeha studiranja u Požeško-slavonskoj županiji.

Grad Pleternica u samom je vrhu hrvatskih gradova po povlačenju europskih sredstava i projekata. U pratnji gradonačelnice Antonije Jozić, zastupnik je obišao projekt Terra Panonica čime se osigurava trajna infrastruktura i polazišna točka svim ljubiteljima prirode koja u Požeško-slavonskoj županiji svoj potencijal temelji na ekološkoj mreži NATURA 2000. 

Na kraju obilaska Požeško-slavonske županije, zastupnik je posjetio Grad Kutjevo gdje se sastao s gradonačelnikom Josipom Budimirom kojem je dao podršku za novi mandat.