fbpx
03. ožujak 2023.

Posjet IMEC-u s hrvatskim znanstvenicima

Zastupnik Karlo Ressler posjetio je s predstavnicima vodećih hrvatskih znanstvenih instituta potom Međusveučilišni centar za mikroelektroniku – IMEC, jedan od vodećih svjetskih instituta koji se bave istraživanjem i razvojem čipova na kojem rade i vrhunski hrvatski znanstvenici.

Delegaciju su činili ravnatelj Institut Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta za fiziku dr. sc. Osor Slaven Barišić, redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Adrijan Barić te saborski zastupnik i predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije mr. sc. Marko Pavić, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Instituta Ruđer Bošković.

Nakon obilaska clean room, domaćini iz IMEC-a su goste upoznali sa svojim aktivnostima na polju istraživanja i razvoja, posebice s vrlo sofisticiranim čipovima koje razvijaju te projektima naprednih istraživanja na području umjetne inteligencije.

U fokusu rasprave bila je razmjena mišljenja u pogledu globalnih izazova pred opskrbnim lancima poluvodiča te posljedica tih okolnosti za Europu i zajedničko tržište. Delegacija je također raspravljala o potencijalnoj suradnji između hrvatskim znanstvenih institucija i IMEC-a u razvoju dizajna čipova i istraživanje njihove aplikativne primjene, posebno na projektima vezanim uz zdravstvo te kroz uspostavu Europske mreže centara kompetencija za poluvodiče.

„Akt o čipovima otvorit će vrata novim mogućnostima i investicijama za hrvatsku znanost, inovacije i poduzetništvo. Zato je važno da su ključni domaći akteri uključeni u ove važne europske rasprave“, istaknuo je Ressler.