fbpx
12. srpanj 2021.
Europski parlament

Posjet Europskoj graničnoj i obalnoj straži

Kao izvjestitelj Parlamenta za europski proračun i član Odbora za unutarnje poslove (LIBE), zastupnik Ressler posjetio je sjedište Europske granične i obalne straže (Frontex) u Varšavi, gdje se sastao s izvršnim direktorom Leggerijem i upoznao s detaljima ubrzane transformacije ključne europske agencije.

Nakon što je Litva početkom mjeseca bila prisiljena proglasiti izvanredno stanje zbog organiziranog migracijskog pritiska, koji je orkestrirao bjeloruski diktator Lukašenko zbog europskih sankcija, još je jasnije da Europa ne smije prihvatiti takve ucjene. Stoga mora na svim svojim granicama biti spremna odbiti političku instrumentalizaciju izbjeglica i migranata motiviranu geopolitičkim igrama. Zastupnik Ressler istaknuo je da u tome važnu ulogu ima Europska granična i obalna straža, koja za glavni cilj ima sigurnost vanjske granice Europske unije, za što će joj do 2027. na raspolaganju biti 10.000 operativnih pripadnika.

„O uspješnoj transformacije Agencije u operativnu, pouzdanu i učinkovitu Europsku graničnu i obalnu stražu ovisi sigurnost europske granice, koja je preduvjet slobodnog kretanja unutar Europe i preduvjet sigurnosti europskih građana. Nove stalne europske granične snage zato imaju za cilj uspješniju borbu protiv prekograničnog kriminala, krijumčarenja i ilegalnih migracija. S najdužom i za nadzor najzahtjevnijom kopnenom granicom Europske unije, to je ključno i za Hrvatsku jer ćemo, u slučaju potrebe, moći računati na pomoć.”, naglasio je Ressler.

Uz izvršnog direktora, zastupnik Ressler susreo se i s direktorima pojedinih sektora Agencije te obišao Situacijski centar Europske granične i obalne straže, u kojem se najnaprednijom tehnologijom svakodnevno, bez prestanka, prikupljaju i obrađuju podaci važni za nadzor vanjskih granica na moru i kopnu.