fbpx
23. ožujak 2021.

Posjet Europolu

Kao izvjestitelj za europski proračun za 2022. godinu i član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE), zastupnik Ressler (HDZ/EPP) posjetio je Europol, Agenciju Europske unije za suradnju tijela za izvršavanje zakonodavstva, gdje se susreo s izvršnom direktoricom agencije Cathrine de Bolle

Agencija sa sjedištem u Hagu ima ključnu ulogu u policijskoj suradnji i zajedničku europsku borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma. Europske institucije trenutno rade na izmjeni Uredbe o Europolu, s glavnim ciljem jačanja ovlasti agencije kako bi se uspješno mogla nositi s promijenjenim sigurnosnim okruženjem, omogućiti joj pojačanu suradnju s organima trećih zemlja, te olakšati suradnju s privatnim kompanijama pri obradi podataka kojim raspolažu. 

Pandemija korona-virusa, uz negativne posljedice za gospodarstvo i zdravstvo, potaknula je i transnacionalne kriminalne organizacije na korištenje novih metoda u brojim ilegalnim aktivnostima. Jačanje uloge Europola te ulaganje u sigurnu digitalnu infrastrukturu nužno je kako bi se adekvatno odgovorilo na rastuće i prisutne prijetnje u području kibernetičke sigurnosti, terorizma, te krijumčarenja ljudi i roba.

Osim sastanka s izvršnom direktoricom, zastupnik Ressler sudjelovao je u nizu brifinga kako bi se bolje upoznao s operativnim i proračunskim aspektima funkcioniranja Europola.