fbpx
04. prosinac 2019.

Posjet Centru za transparentnost kibernetičke sigurnosti

Zastupnik Karlo Ressler, kao član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove i Delegacije za odnose s Kinom posjetio je Centar za transparentnost kibernetičke sigurnosti (HCSTC) Huaweija u Bruxellesu.

Predstavljena je važnost nove tehnologije i prilike u svakodnevnom životu kao što su npr. brža razmjena podataka, primjena u medicini, logistici i prometu. Također se govorilo i o sigurnosnim izazovima i kontroverzama koje su povezane s uvođenjem 5G tehnologije u Europi.

Huawei je partner na pilot projektima u dva grada u Hrvatskoj. U Puli se radi na projektu instalacije bežične infrastrukture, dok se u Zaprešiću radi na konceptu Sigurnog grada u sklopu Pametnog grada, kako bi se putem video nadzora i senzora na križanjima i semaforima povećala sigurnost u prometu.

Ressler je istaknuo važnost dijaloga s multinacionalnim kompanijama koje se bave proizvodnjom telekomunikacijske opreme i potrošačke elektronike jer su njihovi proizvodi u širokoj upotrebi s utjecajem na svakodnevne živote korisnika. Također, naveo je kako je potrebno omogućiti pristup informacijama kojima bi se odgovorilo na sve moguće sumnje i otvorena pitanja građana.

Nova 5G tehnologija promijenit će način na koji koristimo internet, a onda i kako poslujemo i živimo. Zbog toga je bitno da razumijemo sve prilike, ali i rizike koji su povezani s njezinim korištenjem

kazao je Ressler, posebno naglasivši važnost sigurnosti 5G mreže

U posjetu je sudjelovao i Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu i bivši župan Istarske županije.