fbpx
17. ožujak 2021.
Europski parlament

Političke smjernice za europski proračun za 2022.

Nakon višetjednih pregovora danas su na Odboru za proračune (BUDG) s velikom većinom usvojene političke smjernice za proračun Europske unije za 2022. godinu. 

Kao izvjestitelj i glavni pregovarač Europskog parlamenta za proračun za 2022., zastupnik Karlo Ressler izrazio je zadovoljstvo rezultatom glasovanja i dogovorom koji znači snažnu poziciju Parlamenta oko ključnih europskih politika i programa za odgovor na zdravstvenu i gospodarsku krizu. Smjernice su usmjerene na oporavak, uz nužnu digitalnu i zelenu transformaciju, kao i na smanjivanje razlika u Europi. Također, pozivaju i na daljnju integraciju Schengena, kao prostora slobodnog kretanja koji doprinosi gospodarskom rastu i sigurnosti. 

„Ključan je gospodarski i društveni oporavak od ogromne štete koju je prouzročila pandemija. Kako ulažemo svaki euro ima snažan i konkretan učinak za zdravstvene djelatnike, poduzetnike, mlade i ostale građane diljem Europe. Zato smo na prvo mjesto željeli staviti ulaganja u zapošljavanje, digitalizaciju gospodarstva i uprave te bolju zdravstvenu zaštitu.“, istaknuo je Ressler.

Političke smjernice definiraju prioritete Europskog parlamenta i svojevrsne su upute Komisiji za izradu nacrta proračuna, koji se očekuje u lipnju. Nakon usvajanja na Odboru, političke smjernice bit će na dnevnom redu plenarnog zasjedanja sljedećeg tjedna (24.-25. ožujak) Podsjetimo, u siječnju ove godine zastupnik Ressler je izabran za najmlađeg izvjestitelja za proračun u povijesti Europskog parlamenta, preuzevši jednu od najodgovornijih uloga koju je obnašao neki od hrvatskih zastupnika.