fbpx
20. listopad 2022.
Europski parlament

Pokušaji podčinjavanja Hrvata u BiH u građane drugog reda duboko su i moralno pogrešni

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u raspravi oko odnosa Europske unije i zemalja jugoistočne Europe s obzirom na novi paket za proširenje. Podsjetimo, Europska komisija usvojila je paket za proširenje prošloga tjedna, koji daje uvid u procjenu napretka i trenutnog stanja za šest država jugoistočne Europe i Turske, na putu prema Europskoj uniji, uz poseban naglasak na provedbi temeljnih reformi. 

Povjerenik Europske komisije za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi predstavio je i prijedlog Komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidacijski status, uz nastavak reformskih zahvata i usvajanje zakona u području zakonodavstva, borbe protiv korupcije i temeljnih sloboda. Također, povjerenik je ocijenio kako očekuje brzu uspostavu vlasti na državnoj, entitetskim i kantonalnim razinama u Bosni i Hercegovini, kako bi bili u mogućnosti provesti potrebne reforme za davanje kandidacijskog statusa. 

Zastupnik Karlo Ressler pozdravio je prijedlog Europske komisije koji ide u smjeru da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidacijski status, naglasivši u plenarnom govoru kako je Bosna i Hercegovina trenutno na putu prema stabilnosti i demokratizaciji zemlje, nakon teškog puta do vlastite samostalnosti i očuvanja svoje opstojnosti. Također, zastupnik je poručio kako pokušaji podčinjavanja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini u građane drugog reda ne mogu uspjeti, te su duboko i moralno pogrešni. “Svaki konstitutivni narod mora imati pravo na legitimno zastupanje, te jedino uz uvažavanje sva tri konstitutivna naroda, s punom ravnopravnošću, možemo tvrditi da Bosna i Hercegovina ima europsku budućnost”, zaključio je Ressler.