fbpx
22. siječanj 2021.
Europski parlament

Podrška Europskog parlamenta u pomoći pogođenima potresima u Hrvatskoj

Zastupnici Europskog parlamenta snažno su podržali Rezoluciju o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj na prošlotjednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu. Kao plod zajedničkog rada hrvatskih zastupnika, usvojeni tekst pokazuje jedinstvo u teškoj situaciji za cijelu zemlju, a hrvatskim vlastima i svima koji sudjeluju u saniranju teških posljedica razornog potresa pruža podršku i solidarnost. Za Rezoluciju je glasovalo 677 zastupnika, protiv je bilo pet, uz jednog suzdržanog. 

Rezolucijom se poziva Europska komisija da u suradnji s hrvatskim institucijama osmisli brzi način distribucije financijske i druge pomoći kako bi se osigurala obnova i oporavak pogođenih područja. U rezoluciji svih političkih obitelji Europskog parlamenta ističe se da su potresi koji su pogodili Hrvatsku ostavili snažne socioekonomske i infrastrukturne posljedice te da će imati i dugoročne psihološke posljedice na stanovništvo. U tom kontekstu, traži se fleksibilnost Komisije u odobravanju Plana oporavka za našu zemlju. 

Ressler: Pokazali smo pravo lice Hrvatske

Zastupnik Ressler održao je govor u ime Europske pučke stranke (EPP) u kojem je istaknuo kako su, unatoč pandemiji i šoku, spasilačke službe, hrvatske vlasti, volonteri, zdravstveni radnici, vojska te tisuće građana pokazali pravo lice Hrvatske – zajedništvo i solidarnost prema najpogođenijima. 

“Pružanjem najpotrebnije opreme kroz Europski mehanizam civilne zaštite i druge su europske države pokazale da Hrvatska nije sama. Zahvalni smo svima koji su nam pružili pomoć, kao što smo i mi kada je drugima bilo potrebno”, naglasio je Ressler.

Podsjetimo, aktivacijom Mehanizma civilne zaštite, Hrvatska je primila pomoć od 16 država s više od pet tisuća kreveta, tisuću šatora, 250 kontejnera za stanovanje te nekoliko tisuća vreća za spavanje i grijalica. Kao član nadležnog Odbora za proračun, Ressler očekuje da će najsnažnija europska financijska pomoć doći kroz Europski fond solidarnosti, kroz koji je za posljedice zagrebačkog potresa Hrvatskoj već isplaćeno 684 milijuna eura.