fbpx
18. lipanj 2020.
Europski parlament

Podrška Europskog parlamenta širenju Schengena važna je poruka i za Hrvatsku

Zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su na plenarnoj sjednici u Bruxellesu na brzi povratak na normalno funkcioniranje Schengenskog područja nakon izbijanja pandemije COVID-19 i poduzimanje potrebnih koraka za primanje Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u članstvo. U raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) koji je pozdravio snažnu podršku Europskog parlamenta širenju Schengena na sve države članice, uključujući i Hrvatsku.

Istaknuo je važnost osiguravanja slobode kretanja između država članica što je i preduvjet gospodarskog oporavka i turizma. Prošloga tjedna obilježeno je 35 godina od osnivanja Schengenskog prostora koji je omogućio slobodu kretanja koju danas uživa više od 400 milijuna ljudi. “Globalna pandemija je, razumljivo, privremeno ponovno podigla granice unutar EU. Međutim, Europa kakvu poznajemo ne postoji bez slobodnog kretanja”, naglasio je Ressler.

I današnju plenarnu sjednicu dio zastupnika lijevog političkog spektra iskoristio je za prenošenje neutemeljenih navoda o postupanju Hrvatske policije prilikom zaštite najdulje kopnene granice Europske unije. Zastupnik Ressler odgovorio je na takve napade i odbacio pokušaje političkih pritisaka na Hrvatsku i Europsku komisiju.

“I danas smo imali priliku čuti neargumentirane napade na našu zemlju zbog učinkovite politike zaštite vanjskih granica. To je pokušaj politizacije ulaska Hrvatske u Schengen. Međutim, vjerujem da će hrvatski i svi europski građani uskoro uživati u prednostima hrvatskog članstva u Schengenu. Bolja prometna povezanost, snažnija gospodarska suradnja i još kvalitetnija zaštita vanjskih granica u interesu je cijele Europe”, zaključio je zastupnik Ressler.

Sutra se očekuje glasovanje o Rezoluciji na prijedlog Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) koja pruža snažnu podršku širenju Schengena na sve države članice, uključujući i Hrvatsku. Europska komisija je 22. listopada prošle godine Hrvatskoj dala zeleno svjetlo jer je ocijenila kako ispunjavamo sve potrebne kriterije za ulazak u Schengenski prostor.