fbpx
16. listopad 2023.
Europski parlament

Plenarni govor o Platformi za strateške tehnologije za Europu (STEP)

Europski parlament izglasao je odluku o Uspostavi Platforme za strateške tehnologije za Europu (STEP), strukturalnom prijedlogu za prioritiziranje proizvodnje i razvoja strateških tehnologija u EU.

U raspravi o Platformi zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) naglasio je da moramo osnažiti svoju stratešku suverenost u smislu gospodarstva, tehnološke konkurentnosti i sigurnosti.

Europska unija već posljednjih nekoliko godina teži jačanju konkurentnosti europskog gospodarstva putem zelenih i digitalnih transformacija. Europska industrija suočava se s visokom inflacijom, nedostatkom radne snage, prekidima u lancima opskrbe, rastućim kamatnim stopama i skokovima cijena energije.

Uz već predstavljene inicijative za podršku industriji, STEP će ojačati i iskoristiti postojeće EU instrumente kako bi brzo pružio financijsku podršku za poslovne investicije, ali i usmjerio postojeća sredstava prema usvajanju i skaliranju razvoja i proizvodnje strateških tehnologija kao što su digitalne i duboke tehnologije, čiste tehnologije i biotehnologije. To će pomoći tvrtkama da iskoriste prilike, izgrade otpornost i ispune ciljeve zelenih i digitalnih tranzicija, jačajući europsku suverenost. Očekuje se da će to rezultirati dodatnim investicijama u ključne tehnologije obuhvaćene STEP-om u iznosu od oko 110 milijardi eura.

Ključno je, prije svega, da i manje, slabije razvijene države imaju stvarnu mogućnost iskoristiti prednosti STEP-a. Imamo odgovornost osigurati da se ravnomjerni razvoj i investicije osjete u svim krajevima Europe kroz sve generacije. U tom cilju, morat ćemo se, prije svega, osloniti na vlastito znanje, vlastite resurse i vlastitu okretnost, zaključio je Ressler.