fbpx
02. srpanj 2020.
Europski parlament

Plenarna sjednica Europskog parlamenta

Zastupnici u Europskom parlamentu održali su plenarnu sjednicu u Bruxellesu na kojoj se raspravljalo o novom Višegodišnjem financijskom okviru i oporavku europskog gospodarstva, situaciji u Schengenskom području nakon izbijanja pandemije COVID-19 te održavanju Konferencije o budućnosti Europe.

Višegodišnji financijski okvir

Uoči sastanka Europskog vijeća koje se održava 19. lipnja zastupnici u Europskom parlamentu predstavili su svoja stajališta o budućem financiranju i gospodarskom oporavku Europske unije zbog posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Na sastanku šefova država i vlada članica Europske unije raspravljat će se o planovima za fond oporavka kao odgovor na izazvanu krizu te o novom Višegodišnjem financijskom okviru kojeg je Europska komisija predstavila 27. svibnja 2020. u Parlamentu.

Schengen

U govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zastupnik Ressler je istaknuo važnost snažne podrške Europskog parlamenta širenju Schengena na sve države članice, uključujući i Hrvatsku. Usvojenom Rezolucijom na prijedlog Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) pruža se snažna podrška širenju Schengena, što je posebno važno za Hrvatsku. Unatoč čestim i neargumentiranim napadima na Hrvatsku zbog učinkovite politike zaštite vanjske granice, Europski parlament je prepoznao tu uspješnost te je na tragu zelenog svjetla Europske komisije iz 22. listopada 2019. godine Hrvatskoj poslao jasan signal kako je spremna za pristup Schengenu.

Konferencija o budućnosti Europe

Zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su na plenarnoj sjednici Vijeće da usuglase stajalište o obliku i organizaciji Konferencije o budućnosti Europe. Rezolucija prihvaćena od zastupnika naglašava kako je 70 godina nakon Schumanove deklaracije, ali i u okviru trenutne pandemije COVID-19, pravo vrijeme da se Europska unija ponovno preispita. Istaknuto je kako glas građana treba biti u središtu svih rasprava o načinu odgovaranja na unutarnje i vanjske izazove.

U raspravi s Nikolinom Brnjac, predstavnicom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te potpredsjednicom Europske komisije zaduženoj za demokraciju i demografiju Dubravkom Šuicom zastupnici su pozdravili inicijativu Europske komisije na brzo daljnje postupanje, uz žaljenje što Vijeće još nije usvojilo stajalište o Konferenciji. Konferenciju o budućnosti Europe trebaju organizirati Parlament, Vijeće i Komisija, uz sudjelovanje građana iz svih dijelova društva, kao i predstavnika civilnog sektora na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.