fbpx
24. veljače 2022.

Parlamentarni posjet Albaniji

Zastupnik Karlo Ressler, kao član parlamentarnog Izaslanstva za odnose Europske unije i Albanije, boravio je u Tirani u sklopu redovnog parlamentarnog sastanka o stabilizaciji i pridruživanju, gdje se, među ostalim, susreo s albanskim premijerom Edijem Ramom, voditeljem Europske delegacije u Albaniji Luigijem Sorecom i predsjednicom albanskog parlamenta Linditom Nikollom

Podsjetimo, Albanija je, kao i Sjeverna Makedonija, od lipnja 2014. u statusu zemlje kandidatkinje za ulazak u Europsku uniju, no još čeka početak pravih službenih pregovora. Zastupnik Ressler naglasio je kako svaka daljnja odgoda početka pregovora za Albaniju, ali i Sjevernu Makedoniju, predstavlja stratešku pogrešku za Europsku uniju, te se time ozbiljno dovodi u pitanje dosad uspješna politiku proširenja.

“Zadovoljan sam postignutim napretkom Albanije u kontekstu pridruživanja Europskoj uniji. Dio tog napretka imali smo prilike vidjeti i osjetiti prilikom našeg dvodnevnog posjeta Tirani. I u nastavku svog rada u Europskom parlamentu nastavit ću pružati podršku Albaniji i Sjevernoj Makedoniji u cilju otvaranja pristupnih pregovora s Europskom unijom. Politika proširenja sigurno ima budućnost, a Hrvatska je možda i najuspješniji primjer transformativnog karaktera članstva u Europskoj uniji”, istaknuo je Ressler.

Prilikom parlamentarnog posjeta, zastupnik Ressler upozorio je albanske političke predstavnike na problem oko plastičnog zagađenja koje iz Albanije svakodnevno stiže na hrvatsku obalu, ujedno i najljepšu obalu europskog kontinenta.