fbpx
11. svibanj 2023.
Europski parlament

Parlamentarni odbori usvojili pregovarački mandat za Akt o umjetnoj inteligenciji

Sunadležni Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) i Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) Europskog parlamenta usvojili su izvješće s amandmanima na Akt o umjetnoj inteligenciji, nakon kompleksnih pregovora između zastupničkih klubova. Glavni izvjestitelji izvješća su zastupnici Dragoş Tudorache (LIBE) i Brando Benifei (IMCO). 

Akt o umjetnoj inteligenciji ključna je legislativna inicijativa koja za cilj ima na adekvatan način pripremiti društvo i zajedničko tržište na promijenjene okolnosti koje donosi umjetna inteligencija. Pravila se uvode na temelju stupnjevanog potencijala sustava umjetne inteligencije da prouzroče štetne posljedice, odnosno što je rizik za štetnu posljedicu veći i regulatorni zahtjevi su stroži. 

Usvojeni tekst sadrži amandmane na prijedlog Europske komisije. Njima se, između ostalog, donose s međunarodnim standardima preciznije usklađene definicije, fokusirajući se na strojno i duboko učenje. Unaprjeđuje se okvir za mala i srednja poduzeća, kao i poboljšava sustav procjene rizika. Visokorizičnima se neće automatski smatrati unaprijed određene kategorije, već oni sustavi koji nose značajne rizike za zdravlje, sigurnost ili temeljna prava. Planira se uspostava nadzornog tijela koje će imati savjetodavnu ulogu, dok će izvršne ovlasti imati nacionalna tijela i Europska komisija. Predviđaju se zahtjevi transparentnosti za sustave umjetne inteligencije opće namjene, poput ChatGPT-a. 

Kao potpredsjednik posebnog Odbora za umjetnu inteligenciju, zastupnik Ressler je od predlaganja Akta u travnju 2021. sudjelovao u kreiranju pozicije Parlamenta, uloživši i cijeli niz amandmana usmjerenih na preciznije definiranje obveza svih aktera uključenih u razvoj, stavljanje na tržište i korištenje sustava umjetne inteligencije. „Ovo je značajan korak prema jedinstvenom europskom okviru za umjetnu inteligenciju – središnjoj tehnologiji nove industrijske revolucije. Ključna ideja je pokušati minimizirati rizike koje svaka tehnologija nosi, ali i iskoristiti transformacijske potencijale. Prije svega za povećanje kvalitete života, za europsku inovativnost i konkurentnost, te kao motor hvatanja koraka s najrazvijenijim državama svijeta.“, istaknuo je Ressler

Usvajanje izvješća na plenarnoj sjednici očekuje se u lipnju, a zatim počinje trijalog s Vijećem i Komisijom.