fbpx
16. lipanj 2020.
Europski parlament

Panel diskusija o umjetnoj inteligenciji

Povodom najavljenog objavljivanja Bijele knjige o umjetnoj inteligenciji od strane Europske komisije, zastupnik Ressler organizirao je virtualnu raspravu na temu europskog zakonodavnog okvira o umjetnoj inteligenciji.

Uz zastupnika govornici su bili Viktor Šober, ministar savjetnik za telekomunikacije i informacijsko društvo u Stalnom predstavništvu RH pri EU, Lucilla Sioli, direktorica za umjetnu inteligenciju i digitalnu industriju Europske komisije i Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI i izvršni direktor kompanije Mindsmith, a raspravu je moderirala Milly Doolan iz agencije EuroNavigator.

Široka primjena umjetne inteligencije može dovesti do mnogih promjena u našem društvu te je potrebno stvoriti prikladan legislativni okvir kako bi se iskoristile sve prilike koje pružaju moderne tehnologije, a sačuvale temeljne vrijednosti. Ova panel diskusija dolazi na kraju javnih konzultacija o Bijeloj knjizi o umjetnoj inteligenciji, odnosno dokumentu Europske unije kojim su propisna ključna načela budućeg legislativnog okvira na području umjetne inteligencije. Njen doprinos ovoj raspravi je posebno vrijedan, budući da donosi i perspektivu iz najmlađe države članice i trenutne zemlje predsjedateljice Vijećem Europske unije – Hrvatske.

Panel je obuhvatio mnoge aktualnosti, poput pitanja etike, europskog tehnološkog suvereniteta, potrebe dodatnih ulaganja u istraživanja i razvoj, kvalitete podataka, europske financijske perspektive u ovom kontekstu, stjecanja novih vještina, izazova za mala i srednja poduzeća te start-up organizacije, kao i druge relevantne teme. Govornici su, između ostalog, istaknuli važnost pravovremenog donošenja potrebnih pravila, čuvajući potencijal za inovacije, te pozvali na koordinirani pristup ovoj problematici na razini Unije.

„Rasprava o umjetnoj inteligenciji ne sastoji se samo od tehničkog aspekta rada pojedinog sustava, već je to rasprava i o tome kakvo društvo želimo u budućnosti. Ako te tehnologije rade na načelima dobre prakse i etičnosti, tada ćemo biti u mogućnosti potpuno iskoristiti sve pogodnosti koje iz njih proizlaze“, istaknuo je Ressler.