fbpx
29. svibanj 2020.
Europski parlament

Paket oporavka je investicija u Europu nove generacije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je danas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta Paket europskog oporavka, kao odgovor na najtežu krizu u povijesti Europske unije i posljedice pandemije COVID-19

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je danas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta Paket europskog oporavka, kao odgovor na najtežu krizu u povijesti Europske unije i posljedice pandemije COVID-19. Paket uključuje prijedlog revidiranog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), kao i uspostavu novog fonda oporavka “Nova generacija Europe” u iznosu od 750 milijardi eura koji bi se financirao zajedničkim zaduživanjem Europske unije, a kojeg bi koristile države članice kroz bespovratna sredstva unutar postojećih europskih programa (500 milijardi) odnosno dio kroz zajmove (250 milijardi).

Predstavljeni paket oporavka dolazi nakon prošle plenarne sjednice na kojoj je Europski parlament rezolucijom predstavio svoje prioritete za gospodarski oporavak država članica. U rezoluciji se tražila uključenost Europskog parlamenta u donošenje i nadzor nad Fondom i navodilo kako bi sredstva iz plana za oporavak trebala biti dodatak europskom dugoročnom proračunu, ali ne smiju smanjiti visinu iduće financijske perspektive. Zbog toga što je paket poprilično ambiciozan u odnosu na inicijalne rasprave i po visini, ali i samom mehanizmu pribavljanja i korištenja dodatnih europskih sredstava, mnogi ga doživljavaju povijesnim.

Kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP) za europski proračun za 2021. godinu, prvu unutar plana oporavka i novog Višegodišnjeg financijskog okvira, zastupnik Karlo Ressler je istaknuo kako je današnji paket ključan jer će pružiti konkretnu pomoć europskom gospodarstvu teško pogođenom krizom, kao i poduprijeti postojeće mjere hrvatske Vlade.

Paket oporavka predstavlja masivnu investiciju u Europu nove generacije – modernizaciju, digitalizaciju i konkurentnost. Povijest nas uči da je na krizu potrebno reagirati brzo i snažno, iako je jasno da će oporavak biti dug i težak. U svim parlamentarnim raspravama inzistirali smo da instrument bude dostupan svim državama, neovisno o članstvu u Eurozoni, ali i da se vodi računa o ravnomjernom oporavku i razvoju za sve generacije, sektore i dijelove Europe. Takva načela ćemo ugraditi i u konkretne proračunske linije europskog proračuna za sljedeću godinu”, istaknuo je zastupnik Ressler. „Paket oporavka uvelike će odrediti smjer europskog kontinenta u desetljeću pred nama kada je očito da se redefinira gospodarstvo, međunarodni odnosi i društvo. Zato je ovo i prava rasprava o budućnosti Europske unije i našim prioritetima koji će dugoročno oblikovati Europu za nove generacije. Digitalna i zelena transformacija bit će temelj oporavka kroz 750 milijardi eura dodatnih sredstava koji trebaju biti financijska injekcija za cijelo europsko gospodarstvo, a osobito strateške sektore

Zaključio je Ressler iz Bruxellesa nakon predstavljanja Plana oporavka na plenarnoj sjednici