fbpx
23. ožujak 2022.
Europski parlament

Pad drona u Zagrebu je opomena za cijelu Europu

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler govorio je na plenarnoj raspravi uoči sastanka Europskog vijeća o sigurnosti Europe nakon ruske agresije na Ukrajinu, istaknuvši pad vojne besposadne letjelice u Zagrebu.  

Ressler je naglasio kako je povratak rata na europski kontinent označio početak nove epohe geopolitičkih promjena i neizvjesnosti za cijelu Europu. U tom kontekstu, istaknuo je pad vojnog drona sovjetske proizvodnje u širem središtu Zagrebu kao jasan pokazatelj da nam je rat svima bliže nego se nekada čini i nego što bismo to svi željeli. 

„Pad vojne letjelice dugačke 14 metara i teške 6 tona na moj grad, glavni grad jedne države članice je ozbiljna opomena cijeloj Europi. Srećom, ovoga su puta izbjegnute tragične posljedice, ali krajnje je vrijeme da se Europa probudi iz uljuljkanosti. U najosjetljivijim trenutcima za Europsku uniju, NATO i europsku civilizaciji u nekoliko desetljeća, vrijeme je za lojalnost i jedinstvo. Ovo je opomena da se sloboda i mir na europskom kontinentu ne mogu više uzimati zdravo za gotovo i da ćemo se i u Hrvatskoj i u Europi za njih morati moći izboriti.“ istaknuo je Ressler.  

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel naglasio je da su slanjem oružja i pomoći Ukrajini europske države pokazale da postoji ozbiljan kapacitet u izgradnji mira i sigurnosti. Najavivši mjere koje bi Europu trebale učiniti manje ovisnom od Rusije, osobito na području energetike, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je paket pomoći izbjeglicama i olakšani pristup mnogim uslugama poput zdravstva, kao i pomoći pri zapošljavanju i pristupu obrazovanju, što će biti omogućeno aktivacijom Direktive o privremenoj zaštiti. Sutrašnjem sastanku Europskog vijeća liderima Europske unije u Bruxellesu pridružit će se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, koji sudjeluje i na NATO summitu na vrhu.