fbpx
06. svibanj 2020.
Europski parlament

Ovog rezultata ne bi bilo da je neka druga država na čelu EU

Zastupnik Karlo Ressler gostovao je na N1 televiziji kod Igora Bobića ususret današnjeg zagrebačkog summita. Također, naglašena je važnost europskog proračuna koji mora odgovoriti na nove izazove te rast potpore Vladi i Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) uslijed pandemije COVID-19.

Današnji summit čelnika 27 država članica Europske unije te šest država jugoistočne Europe ostat će politička ostavština Hrvatske za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije. Ovim summitom šaljemo signal prema jugoistoku Europe i 18 milijuna građana kako je unatoč trenutnoj situaciji ovo područje od velikog strateškog interesa za Europsku uniju.

Mi smo realistični u sadašnjim okolnostima i moramo biti svjesni konteksta u državama članicama. Tekst Zagrebačke deklaracije je solidan, vraća u fokus jugoistok Europe, navodi koje su sve to točke u kojima bi ove države trebale još poraditi na snažnijim reformama, primjerena je vremenu, ali pokazuje jasno europsku perspektivu ovih 6 država

navodi zastupnik Ressler uz naglasak kako do ovog rezultata sigurno ne bi došlo da je neka druga država umjesto Hrvatske bila na čelu Europske unije.

Zagrebačka deklaracija potvrđuje pripadnost država europskoj zajednici, uz snažnije obvezivanje prema europskim vrijednostima, reformi gospodarstva, politike te pravnih sustava, a velik dio se odnosi i na zajedničku borbu protiv pandemije COVID-19. Za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije uspjeli smo odblokirati otvaranje pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije, a njihov europski put zastupnik Ressler prati kroz parlamentarno izaslanstvo za odnose s Albanijom.

Politika proširenja ima budućnost, mi ju potičemo i podsjećamo na pozitivne efekte, Hrvatska je najbolji primjer. 20 godina nakon zagrebačkog summita, vrijeme je da i ovu regiju koja je unutarnje dvorište Europske unije, pa i više od toga, još snažnije povežemo i uključimo u gospodarski i politički prostor. Posebno smo fokusirani na hrvatski narod koji živi u Bosni i Hercegovini i koji je orijentiran prema europskoj perspektivi

naglašava Ressler.

Upitan o novom europskom proračunu, zastupnik Ressler navodi kako je ključna prva godina proračuna, na kojoj radi kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP). Novi proračun mora odgovoriti na negativne posljedice koje će osjetiti turizam kao važna grana hrvatskog i europskog gospodarstva.

Ususret parlamentarnim izborima, Ressler naglašava kako je vidljiv rast podrške Vladi i Andreju Plenkoviću zbog kvalitetnog upravljanja pandemijom te pripremljenim mjerama za pomoć hrvatskom gospodarstvu.

Nadolazeći izbori će biti personalizirani, a uopće ne dvojim kako će Hrvatska demokratska zajednica izaći kao pobjednik

zaključuje Ressler.